Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Južni tok `pomešao` emocije

    Saopštenje ruskog predsednika Vladimira Putina o otkazivanju izgradnje Južnog toka izazvalo je mešavinu iznenađenja, olakšanja i zaprepašćenja u zemljama zavisnim od ruskog gasa širom centralne i istočne Evrope, javlja britanski BBC.

    Kritičari ruske politike već dugo tvrde da gasovodi, zajedno sa nuklearnom energijom, predstavljaju "duge prste Kremlja" i otvaraju put za politički i ekonomski uticaj Moskve. Putinova odluka, iz tog ugla, predstavlja dramatičnu promenu pravca, navodi BBC.

    "To je možda blef koji treba da primora vlade Bugarske, Srbije, Mađarske i Austrije da se ujedine u ubrzanju projekta i ubede Evropsku komisiju u njegov značaj", navodi stručnjak za energetiku Centra za studije o demokratiji u Sofiji Martin Vladimirov.

    Postoji i drugo objašnjenje, da je Južni tok jednostavno preveliki teret za Gazprom u vreme teške finansijske situacije u Rusiji, dodaje Vladimirov.

    U Evropi je tražnja gasa u padu i nisu joj potrebna potencijalne 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, koliko bi iznosio kapacitet Južnog toka. Gasovod Severni tok nije ni blizu popunjen do punog kapaciteta i posluje uz gubitke, navodi BBC.

    Pored toga, Gazprom traži nova tržišta i okreće se ka istoku. "Biće im potrebno 100 milijardi dolara u narednih četiri do pet godina za razvoj gasnih polja u istočnom Sibiru i za izgradnju gasovoda ka Kini", navodi Vladimirov.

    Otkazivanje Južnog toka loša je vest za vlade u Mađarskoj i Srbiji, koje su bile među najvećim zagovaračima projekta, zajedno sa austrijskom energetskom kompanijom OMV i italijanskim ENI.

    >>>>Južni tok (ne)će biti izgrađen

    U Ukrajini je vest o otkazivanju projekta dočekana s olakšanjem. "Projekat je otkazan iz ekonomskih razloga zavijenih u političko objašnjenje", smatra Andrij Tiurin iz ukrajinske kompanije Energoatom.

    "Zašto potrošiti toliko novca na alternativni put za isti gas? U vreme pada cena nafte, zašto toliko ulagati u projekat koji Evropi nije neophodan", zapitao se on.

    Ukrajina je krajem oktobra sa Rusijom konačno potpisala novi gasni sporazum, koji važi do marta i garantuje isporuke gasa tokom zime.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE