Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Južni tok je završena priča`

    Direktor Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Ðogović izjavio je da bi Vlada Srbije trebalo da shvati da je priča sa Južnim tokom završena i da se vidi na koji način može da se obezbedi energetska bezbednost zemlje.

    "Vlada bi trebalo da sagleda da li Rusi sada mogu da pomognu u smislu izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, zatim da se proaktivno deluje na Azerbejdžan i ovaj Transjadranski gasovod koji bi išao dalje preko Grčke i Albanije."

    Trebalo bi da se vidi da li se tu može povući neki kanal koji bi dovukao energiju odnosno gas do nas, ocenio je Ðogović na predstavljanju novog broja IZIT "Tekuća privredna kretanja u Srbiji".

    On je rekao da je energetska nebezbednost najveća negativna posledica po Srbiju zbog obustave gradnje Južnog toka.

    "Energetska nebezbednost govori da ste zemlja krhke stabilnosti, ali i da ste nestabilan snadbevač energentima privrednika. Investitori kada dolaze pitaju za puteve, poreske zakone, ali i kakva je energetska obezbeđenost", istakao je on.

    Ðogović je rekao i da je direktna šteta zbog obustave izgradnje gasovoda kroz Srbiju 200 miliona evra godišnje, po osnovu tranzita gasa preko naše teritorije, plus gubici domaće građevinske operative koja je trebalo da bude uključena u izgradnju.

    Foto: tanjug

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE