Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gazprom menja strategiju prema EU

    Šef Gazproma Alexey Miller izjavio je da je zaustavljanje projekta Južni tok korak ka promeni modela rada te kompanije na tržištu Evrope i poručuje  da će uloga Ukrajine za tranzit ruskog gasa svakako biti svedena na nulu.

    Gazprom više neće da radi sa konačnim potrošačima, a zemlje Evropske unije moraće da kupuju gas na granici, rekao je Miller i precizirao da će se ruski gas prodavati na granici Turske i Grčke.

    "Znate, ne možete naterati nekog da vas voli. Ako potrošač neće da mu se roba doprema kući, onda će očigledno morati da se obuče i ode u prodavnicu, a zimi još i da se obuče toplije. Naravno, može se poneti i paket, može i treći energetski paket, najvažnije je da on ne ostane prazan", poručio je Miller.

    Šef Gazproma je podsetio da je deo dogovora o novoj maršruti isporuke ruskog gasa po dnu Crnog mora u Turskom namenjenog evropskom tržištu umesto stare maršrute Južnog toka do Bugarske, bila odluka predsednika Rusije i Turske.

    On tvrdi da od promena u projektu Gazprom neće biti na gubitku, preneli su ruski mediji. S druge strane, dodao je on, Bugarska će zbog toga što se odustalo od Južnog toka izgubiti tri milijarde evra investicija, kao i prihod od tranzita 18 milijardi kubnih metara gasa godišnje, jer će gas za Makedoniju i Grčku ići preko Turske.

    "Turska je dobila tačno suprotno. EU, Evropska komisija su jednostavno poklonili Turskoj gasni ventil. I mislim da turska može da ga iskoristi u bilateralnom dijalogu sa Evropom. A mi smo dobili novog strateškog partnera u gasnom biznisu", primetio je Miller.

    Prema njegovim rečima, izgradnja novog gasovoda iz Rusije u Tursku svešće na nulu ulogu ukrajine kao tranzitne zemlje. Prema podacima Gazproma, Evropu će obezbediti gasom preko turskog gasovoda i preko Severnog toka.
    "Obezbedićemo količine koje su Ukrajini potrebne za njenu unutrašnju potrošnju", dodao je Miller.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE