Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Brzom gradnjom preko Bugarske na TAP`

    Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da se ubrzano radi na izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad, koji predstavlja mogućnost da se Srbija kasnije priključi TAP, odnosno na Grčku i možda na gasovod koji grade Rusija i Turska.

    "Prethodno Ministarstvo energetike je već krenulo u razgovore, mora da se pripremi projektna dokumentacija…", rekla je ministarka, naglasivši da gasovod Niš-Dimitrovgrad nikada nije bio konkurencija Južnom toku. 

    Kao što znate, Evropska unija finansira deo sa bugarske strane i sa naše strane takođe mora da se nađe način kako će to da finansirati, rekla je Mihajlović Tanjugu.

    Mihajlović, koja je i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture je podvukla da svaka država, ako želi da poveća svoju stabilnost i bebzednost, mora da razmišlja na nekoliko strana.

    "Imamo mogućnost za gasovod Niš – Dimitrovgrad, ako od Južnog toka ne bude ništa onda ćemo pokušati da se prikačimo na Transjadranski plinovod (TAP) i da na taj način dobijamo drugi izvor, jer je to gas iz Azerbejdžana i drugi pravac gasa za Srbiju", objasnila je ona.

    Prema njenim rečima, najvažnije za Srbiju je da obezbedi stabilnost u bilo kojoj varijanti, da ima bilo koj drugi tok snabdevanja gasom, a sa druge strane to znači i nižu cenu gasa budući da je sada vrlo visoka zbog tranzitne takse kroz Mađarsku.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE