Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministri EU o Južnom toku

    Ministri energetike zemalja članica Evropske unije okupiće se tokom dana u Briselu, a jedna od glavnih tema biće odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da se obustavi izgradnja gasovoda Južni tok.

    Kako je najavljeno iz Evropskog saveta, ministri će o Južnom toku razgovarati tokom radnog ručka, a u planu je i odvojen sastanak evropskog komesara za energiju Maroša Šefčoviča sa ministrima iz zemalja članica koje su direktno ili indirektno uključene u ovaj projekat.

    Iz Brisela je prošle nedelje poručeno da EU nema ništa protiv izgradnje Južnog toka, pod uslovom da se taj projekat uskladi sa evropskim propisima iz takozvanog Trećeg energetskog paketa, koji zabranjuju da ista firma bude istovremeno vlasnik gasovoda i jedini distributer gasa.

    S druge strane, Putin tvrdi da je pozivanje na te propise bio samo izgovor da EU iz političkih razloga sabotira izgradnju 50 milijardi evra vrednog gasovoda.

    Bilo je planirano da Južni tok prođe kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju, sa ograncima prema Grčkoj i Italiji, a u izgradnju su bile uključene i nemačke firme.

    Srbija neće imati predstavnika na sutrašnjem sastanku jer je jedina iz ove grupe zemalja koja nije članica EU, ali su iz Evropske komisije najavili da će upoznati srpske vlasti sa rezultatima razgovora.

    Nakon toga bi Šefčović na ranije planiranom sastanku u Sofiji trebalo da prenese usaglašen stav EU ruskom ministru za energiju Aleksandru Novaku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE