Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU (ne)spremno dočekala obustavu Južnog toka

    Evropski komesar za energiju Maroš Šefčovič kaže da Južni tok može da se gradi samo ako se sasvim uskladi sa evropskim propisima, najavljujući formiranje radne grupe sa ciljem da definiše alternativne izvore energenata.

    "Pozvao sam ministre na razgovor o Južnom toku mnogo pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin objavio odluku da odustane od izgradnje gasovoda", rekao je Šefčovič novinarima u Briselu nakon sastanka sa ministrima energije Austrije, Slovenije, Bugarske, Italije i Rumunije u Briselu.

    Kratko smo razmenili mišljenja i saglasili se da projekat te veličine mora da bude potpuno u skladu sa evropskim zakonima, rekao je komesar i dodao da to važi za svaku zemlju koja želi da radi na teritoriji EU.

    On je kazao da je sa ministrima razgovarao i o energetskoj situaciji u zemljama kroz koje je trebalo da prođe Južni tok i alternativnim putevima za dotok gasa.

    "Želimo da uverimo naše članice i njihove građane da je EU tu da pomogne", rekao je Šefčovič i najavio da će o toku razgovora obavestiti ambasadora Srbije pri EU Duška Lopandića.

    "Južni tok je bio veoma važan za EU zbog diversifikacije i mislili smo da možemo da se dogovorimo sa ruskim partnerima, ali oni su izgleda rešili da promene strategiju", rekao je zamenik ministra za energiju i razvoj Claudio De Vincenti.

    On je naglasio i da je zaključeno da EU, kao prioritet mora takođe naći nove izvore snabdevanja energijom, a to su izgradnja "Južnog energetskog koridora" i projekta Transjadranskog gasovoda od Azerbejdžana, preko Turske o Italije, kao i izvora s južne obale Sredozemlja.

    Potpredsednik EK je dodao da će predložiti da se "formira radna grupa na visokom nivou da bi celovito prišlo toj situaciji naročito na području jugoistočne Evrope".

    "Cilj je i kako najbolje možemo rešiti to pitanje, koje su alternative, koje su mogućnosti EK, kako možemo mobilisati investicioni paket za energiju, umreženje unutar EU, kao i koji projekti od zajedničkog interesa tu mogu biti od koristi", rekao je Šefčovič.

    Dodao je da će s ministrima osam članica EU razmotriti kako da se sve to uklopi u evropsku Energetsku uniju, koja treba da budu dovršena do kraja godine i obuhvati akcioni plan i uključivanje u glavne strategijske projekte.

    Time će građani i poslovni krugovi EU dobiti uverenje da Unija na najbolji način može očuvati njihove interese, zaključio je Šefčovič i objasnio da Brisel nije zvanično od Moskve obavešten o obustavi izgradnje Južnog toka. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE