Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU će sa Rusijom razjasniti Južni tok?

    Ministri osam zemalja Evropske unije zatražili su od Evropske komisije da zvanično "razjasni s ruskom stranom" saopštenje Moskve o obustavi gradnje Južnog toka.

    Ministri energije Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Rumunije i Slovenije su to zatražili od potpredsednika EK i komesara za energiju Maroša Šefčoviča.

    Oni su na sastanku s njim zaključili da je "s obzirom na nedavno utvrđenu energetsku ranjivost" zemalja srednje i jugoistočne Evrope od ključnog značaja da se ubrza izradu strategijskih projekata energetskog povezivanja i obezbedjivanja novih izvora i pravaca dotoka energije.

    Ministri i Šefčovič su pozdravili saopštenje Grčke, Bugarske i Rumunije o stvaranju "Vertikalnog koridora" za gasno povezivanje te tri zemlje. Oni su se saglasili da šira pitanja evropske energetske bezbednosti moraju biti celovito razmotrena imajući u vidu novi scenario snabdevanja gasom.

    "Ministri svih članica su se saglasili da EU mora ostati snažno opredeljena ka integraciji gasnog tržišta srednje i jugoistočne Evrope i obezbeđivanju raznih snabdevača i puteva dotoka gasa, što je i ključni cilj Energetske unije.

    To će zahtevati izgradnju neophodne infrastrukture i primenu usaglašenih prava na dobrobit potrošača tog regiona, rečeno je u saopštenju posle ovog sastanka.

    "I može se ostvariti regionalnim projektima – kao što su terminali za tečni gas uz odgovarajuće gasovode, konekcije s Južnim gasnim koridorom, ili eksploatacijom gasnih nalazišta u Istočnom Sredozemlju i Crnom moru", stav je ministara osam članica EU.

    Takođe se može postići poboljšanjem povezanosti u regionu, posebno između Bugarske i susednih zemalja, kao i jačom interkonekcijom Sever-Jug uz dvosmerne kapacitete protoka gasa. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE