Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajini preti bankrot

    Ako se ne organizuje donatorska konferencija, Ukrajina će doživeti bankrot, dramatično je u pozorenje premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka koje je uputio rukovodiocima bogatih zapadnih zemalja, ali je ta informacija namenjena i građanima Ukrajine da bi svima bilo jasno u koliko se teškoj situaciji nalazi zemlja. Potpuno otvoreno Jacenjuk je kazao da bez pomoći Zapada Ukrajina ne može da preživi i da neće biti sposobna da podmiruje svoje finansijske obaveze.

    „Ukrajina se nalazi u teškoj političkoj krizi koja se odražava na njenu ekonomiju i budžet,“ rekao je Jacenjuk. Po prognozama ukrajinske vlade BDP će ove godine pasti pet posto, dok Centralna banka te zemlje smatra da će pad biti još veći, sedam posto što je mišljenje i eksperata Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

    Novi ministar ekonomije Ajvaras Abromavičus smatra da je Ukrajina već bankrotirala i o tome je govorio na Komitetu ekonomske politike Vrhovne rade.

    „ Zbog toga što je Ukrajina u suštini već bankrotirala nije realno da mi kao država napravimo bilo kakve stimulativne programe privrednog razvoja. Zato je sada najvažnije da ne ometamo razvoj preduzetništva i „ne smetamo“ biznismenima,“ kazao je Ajvaras Abromavičus.

    Sada su sve nade ukrajinskog rukovodstva uperene ka Međunarodnom monetarnom fondu. Od 17,1 milijardu stend-baj kredita Ukrajina je u maju dobila 3,2 milijarde dolara a zatim u septembru još 1,39 milijardi dolara. Osim toga, Ukrajina je od EU dobila milijardu evra. Ranije je MMF procenjivao da je Ukrajini potrebna pomoć od 15 milijardi dolara. Nova ministarka finansija Natalija Jaresko je izjavila kako se pripremaju radikalne reforme, da bi se od MMF dobio kredit 2015. godine.

    Predsednica Nacionalne banke Ukrajine Valerija Gontarjeva kaže da je u 2014. godini grivna devalvirala 100 posto. U Nacionalnoj banci upozoravaju da može doći do ubrzanja inflacije.

    Veliki problem Ukrajine nije samo deficit budžeta nego i deficit glavnog gasnog monopoliste „Neftegasa“ kome treba 6,7 milijardi dolara jer je prodavao gas po znatno nižim cenama od tržišne.

    Ukrajinska ekonomija ima velike probleme ne samo zbog sukoba u Donbasu već i zbog drastičnog smanjenja izvoza u Rusiju koja joj je bila tradicionalno najveći ekonomski partner.

    Prvog decembra Ukrajina je imala 9,97 milijardi dolara deviznih rezervi što je najmanje u poslednjih deset godina. Ukrajinski spoljni dug iznosi 40 milijardi dolara, od čega bi već iduće godine trebalo da se vrati 13,5 milijardi. Od toga tri milijarde je dug prema Moskvi koji treba da se reguliše do decembra 2015. godine. Radi se o kreditu koji je od Moskve uzeo sada već bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič.

    Koliko će biti težak predstojeći period za građane Ukrajine najbolje govore reči njenog premijera. „Iduću, 2015. godinu treba preživeti,“ kazao je Jacenjuk.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE