Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skoro 20 mlrd dinara obaveza Air Serbia pretvara se u javni dug

    Javni dug Srbije biće uvećan za 19,3 milijardi dinara, koliko iznose obeveze aviokompanije Air Serbia koje će preuzeti država.

    Pretvaranje u javni dug Srbije obaveza Air Serbia prema pravnim i fizičkim licima za obavljene usluge i isporučenu robu, predviđeno je Predlogom zakona koji je Vlada Srbije dostavila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

    Novac za te namene biće isplaćen iz budžeta Srbije u dve rate – prva polovina do 31. decembra ove godine, a druga do 31. marta 2015. godine.

    Zakon o preuzimanju obaveza Air Serbia objavljen je na sajtu Skupštine Srbije

    Air Serbia, naslednik Jat Airways, u vlasništvu je Vlade Srbije i kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskim Emirata, o čemu je potpisan ugovor avgusta 2013. godine.

    Zaključkom Vlade Srbije od 11. decembra 2014. godine, utvrđen je Program mera za izmirivanje obaveza Air Serbia prema pravnim i fizičkim licima sa stanjem na dan 31. decembra 2013. godine.

    Ukupan iznos obaveza koje će preuzeti drzava je 19,3 milijarde dinara, od čega se na obaveze koje je već regulisala Air Serbia odnosi 2,6 milijardi dinara.

    Jedan deo preuzetih obaveza servisiraće Republika Srbija direktnim plaćanjem poveriocima – Aerodromu "Nikola Tesla", Naftnoj industriji Srbije (NIS), Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, Jat tehnici, Kontroli letenja Srbije i Crne Gore – SMATSA, Beogradskoj banci i Investbanci koje su u stečaju, i Narodnoj banci Srbije.

    Obaveze prema ostalim poveriocima regulisaće Air Serbia nakon prenosa sredstava iz budžeta Srbije.

    Odnos između Air Serbia i Republike Srbije nakon stupanja na snagu ovog zakona, kako je predloženo, biće definisan posebnim ugovorom, kako bi se ispunile odredbe ugovora između Vlade Srbije i Etihada.

    Saradnja između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata počela je potpisivanjem Sporazuma zaključenog 17. februara 2013. godine, a koji je Skupština Srbije ratifikovala 15. marta 2013.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE