Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nacionalizovana Banka Celje, deoničari izgubili milione

    Slovenija je dokapitalizovala Banku Celje sa 190 miliona evra, a svi dosadašnji deoničari i vlasnici podređenih obveznica ostali su bez imovine.

    Nakon nacionalizacije sledi spajanje Banke Celje s Abankom, koje će biti okončano 2016. godine. Banka Celje postala je tako šesta "podržavljena" banka, a trošak sanacije slovenačkog bankarskog sistema porastao je za dodatnih 190 miliona evra, piše Dnevnik.

    Nacionalizacijom Banke Celje i razvlaštenjem svih njenih dosadašnjih deoničara zvanično je počeo postupak njenog spajanja s Abanka Vipom, koja je zajedno s Novom ljubljanskom bankom i Novom kreditnom bankom Maribor nacionalizovana pre godinu dana.

    Nakon što je Evropska komisija odobrila državnu sanaciju Banke Celje, Slovenija je u nju uložila po 95 miliona evra kapitala u novcu i državnim obveznicama.

    Sanaciju celjske banke skupo će platiti vlasnici njenih podređenih obveznica vrednih 92 miliona evra, jer ih je Banka Slovenije poništila. Bez imovine je ostalo 685 deoničara i 225 vlasnika podređenih obveznica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE