Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji za reforme 115 miliona evra od EU

    Srbiji će na ime reformi od Evropske unije biti dostupno 115 miliona evra, navedeno je na sajtu Delegacije EU u Beogradu, nakon što je Evropska komisija objavila konačni paket programa pretpristupne pomoći.

    Taj paket je za 2014. godinu vredan dve milijarde evra, a usmeren je na podršku reformama u zemljama koje teže integraciji u EU – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Turskoj.

    "Srbija može da očekuje potpisivanje finansijskog sporazuma i početak sprovodenja programa u drugom kvartalu 2015. Od 115 miliona evra namenjenih Srbiji, dva miliona evra će biti izdvojeno za podršku civilnom društvu", navodi se na sajtu Delegacije.

    Deo programa će biti pod posrednim upravljanjem u iznosu od 65,59 miliona evra. Drugim delom od 49,5 miliona evra direktno će upravljati Delegacija EU u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama i drugim organizacijama.

    Program je sačinjen od 11 dokumenata koji pokrivaju pet različitih sektora. Tako se navodi da sektor demokratije i upravljanja može da računa na 44 odsto sume od ukupnih fondova, koji će biti, između ostalog, namenjeni daljoj podršci reformi državne uprave.

    Sektor vladavine prava i osnovnih prava može da računa na 24 odsto, usmerenih prvenstveno na unutrašnje poslove, podršku jačanju upravljačkih kapaciteta granične i migracione kontrole. U svetlu sporazuma u dijalogu između Beograda i Prištine, biće oformljena još tri granična prelaza.

    Još 11 odsto biće usmereno u energetiku, sa akcentom na usklađivanju sa energetskom regulativom EU, dok je 4,5 odsto namenjeno unapređivanju finansiranja za mala i srednja preduzeća. Sektor obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike može da računa na 16,5 odsto od ukupnih sredstava.

    Osim izdvojenih 115 miliona evra za nacionalni program IPA, mobilisano je dodatnih 62 miliona evra za pomoć Srbiji u naporima na sanaciji štete izazvane poplavama u maju i septembru 2014.

    "Sredstva će podržati konkretne demokratske i ekonomske reforme od modernizacije pravosuđa i državne uprave, do investicija u infrastrukturu i povezanost između zemalja proširenja i članica EU, izjavio je evropski komesar za pregovore o proširenju Johannes Hahn, a navodi se na sajtu Delegacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE