Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko spasava `srpski Amazon`?

    Srbija je zemlja koja raspolaže izuzetnim prirodnim lepotama i bogatstvima kojih ponekad ni sama nije svesna. Jedan od takvih predela u našoj zemlji je i Gornje Podunavlje, drugo najvažnije vlažno stanište na čitavom toku reke Dunav, a koje sa pravom zovu i "srpski Amazon"!

    Međutim, Srbija i njeni građani nisu poznati po tome da vode računa o životnoj sredini. Isto misle i oni koji nam dođu u goste.

    Redovno dobijamo negativne poene za brigu o okolini, pa tako ne bi trebalo da nas šokira kad Tanja Miščević, šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, kaže: "Moramo da priznamo da nam je zemlja prljava."

    Upravo je pitanje ekologije, tokom pregovora oko ulaska u EU, bila nedavno tema u Briselu gde je završen skrining o poglavlju 27 koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene. Ustanovljeno je da je Srbiji za uvođenje evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine u zakonodavstvo potrebno 10,5 milijardi evra!

    Ovu sumu, naravno, neće u celosti obezbediti Srbija, već će nam dve trećine biti dostupno preko EU fondova. Za preostalu trećinu, kažu u ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu sredine „mora da se uključi ne samo država, nego i privatni sektor".

    Međutim, ono što je manje poznato – privatni sektor je odavno uključen u ovu priču.

    Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje, koji predstavlja jedan od najlepših i najinteresantnijih predela u Srbiji, pravi je primer značaja privatnog sektora za obnavljanje prirodnih lepota.

    "Srpski Amazon", kako se još naziva, deo je deo budućeg rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav", koji će biti pod zaštitom organizacije UNESCO.

    Ljudskim nemarom, "srpski Amazon" je bio doveden na rub propasti. Odsečen od rečnog toka zbog izgradnje nasipa, skoro u potpunosti je bio obrastao trskom i vrbama, a oblast veoma bitna za razmnožavanje i migraciju velikog broja ptica, izgubila je svoju funkciju usled sušenja i obrastanja vegatacijom.

    Rezervat čekaju bolji dani, jer će u narednih sedam godina biti potpuno obnovljen, a već tri godine na njemu zajedno rade Svetski fond za prirodu (WWF) i Coca-Cola sistem.

    WWF i Coca-Cola sistem od 2007. godine sarađuju u cilju očuvanja slatkovodnih resursa širom sveta, a jedan od tih projekata je i tzv. "evropski Amazon". Zahvaljujući ovoj saradnji Gornje Podunavlje danas izgleda mnogo bolje, a u narednih sedam bi trebalo da povrati stari sjaj!

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE