Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Forbes: Srbija najgora u regionu

    Na ovogodišnjoj Forbesovoj rang listi najboljih država za poslovanje, Srbija se našla na 85. mestu, što je dosta slabiji rezultat u odnosu na većinu zemalja regiona.

    Na listi 146 zemalja, najbolje rangirana za poslovanje ove godine je Danska, koja je na prvom mestu bila i od 2008. do 2010, a slede je Hongkong, Novi Zeland, Irska i Švedska, navodi Forbes.

    Ekonomija Danske poslednjih godina prolazi kroz probleme kao i ostatak EU. Danska vlada je prošle nedelje snizila privrednu prognozu za 2014. i 2015.

    Od zemalja u regionu ubedljivo je najbolje rangirana Slovenija, koja zauzima visoko 14. mesto, a slede je Makedonija na 31. mestu, Hrvatska na 46, Crna Gora na 48. i Bosna i Hercegovina na 84.

    Najveća svetska privreda, SAD, sa bruto domaćim proizvodom od 16,7 biliona dolara u 2013, našla se na 18. mestu, a na Forbesovoj lestvici pada već petu godinu zaredom od 2009, kada je bila na drugom mestu.

    Forbes rangira zemlje po 11 kriterijuma, uključujući pravo vlasništva, inovacije, poreze, tehnologije, korupciju, slobode (ličnu, trgovinsku i monetarnu), birokratiju, zaštitu ulagača i berzansko poslovanje.

    Među prvih 10 zemalja najpogodnijih za poslovanje su i Kanada, Norveška, Singapur, Švajcarska i Finska, dok se na sa samom dnu lestvice ove godine našla Gvineja, a tik ispred nje su Čad, Libija, Mjanmar i Haiti. Među 10 najgorih su i Angola, Venecuela, Jemen, Gambija i Alžir.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE