Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putin: Oporavak najkasnije za dve godine

    Ruski predsednik Vladimir Putin, upkos složenoj situaciji u kojoj se nalazi privreda Rusije, očekuje rast bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu od 0,6 odsto, kao i da će Rusija iz krize izaći najkasnije za dve godine.

    On je, na godišnjoj konferenciji za novinare, podsetio da je za 10 meseci BDP Rusije povećan 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

    Predsednik je takođe obećao da će, bez obzira na sve turbulentnosti na finansijskom tržištu, federalni budžet biti realizovan sa suficitom, što znači da će prihodi premašiti rashode za 1.200 milijardi rubalja (oko 20 milijardi dolara), što je oko 1,9 odsto BDP.

    Putin je ukazao da je situacija u privredi izazvana spoljašnjim faktorima. On je upozorio da do sada nije mnogo toga urađeno na diversifikaciji domaće privrede, iako se tokom prethodnih skoro 20 godina govorilo o tome.

    "To je bilo prilično teško, ako je uopšte bilo moguće, s obzirom na spoljni ekonomski ambijent kada je biznis ulagao novac uglavnom tamo gde je bilo moguće izvući maksimalnu brzu zaradu", kazao je Putin.

    Prema njegovim rečima prilično je složeno prestrojiti taj mehanizam, ali sada se situacija drastično promenila. Ukazao je da je moguć dalji pad cene nafte i da će to uticati na rublju i na sve druge pokazatelje.

    "Na trenutnu situaciju utiču i spoljni ekonomski faktori, pre svega cena energenata – nafte i od nje izvedena cena gasa."

    Smatram da Centralna banka Rusije i vlada preduzimaju adekvatne mere za regulisanje situacije na tržištu, ali ima pitanja i za njih, prvenstveno o blagovremenosti i kvaliteta preduzetih mera, ali u celini su adekvatne i pravilno primenjene", naglasio je šef države.

    On je dodao da Banka Rusije ne namerava da bez razmišljanja troši svoje rezerve. U poslednjih kalendarskih dana CB je prodala 10,3 milijarde dolara, podsetio je Interfaks.

    Predsednik je procenio da će ruska privreda izaći iz složene situacije u najgorem slučaju za dve godine. On je ukazao da je izlazak iz sadašnje situacije neminovan iz najmanje dva razloga.

    U prvom redu, rast svetske ekonomije će se nastaviti. Tempo će se usporiti, ali će rast biti očuvan. A sa rastom svetskoj privredi će biti potrebni dodatni energetski resursi, naglasio je Putin.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE