Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rekordan pad franka zbog negativne kamatne stope

    Švajcarski franak pao je na najnižu vrednost u poslednje dve godine u odnosu na dolar, nakon što je Švajcarksa narodna banka objavila da će uvesti negativnu kamatnu stopu.

    Švajcarksa narodna banka uvela je negativnu kamatnu stopu na depozite veće od 10 miliona franaka kako bi sprečila priliv sredstava investitora koji pokušavaju da nađu "sigurno utočište" za svoj novac, prenosi Reuters.

    Stopa na neoročene depozite komercijalnih banaka centralnoj banci iznosi minus 0,25 odsto. Ciljani dijapazon za referentne kamatne stope SNB – tromesečna stopa LIBOR je proširena od minus 0,75 do 0,25 odsto sa 0 do 0,25 odsto.

    U poslednjih nekoliko dana niz faktora izazvao je povećanje tražnje sigurnih investicija. Uvođenje negativne stope za depozite čini investiranje u švajcarskim francima manje atraktivnim, što će podržati važeći "plafon" kursa švajcarskog franka, navodi se u saopštenju.

    SNB je zadržala "plafon" kursa nacionalne valute prema evru, uveden 2011. godine na nivou od 1,200 franka za evro, izrazivši maksimalnu rešenost da zaštiti taj nivo i spremnost da za to pribegne dodatnim merama ukoliko bude potrebno.

    Kurs franka pao je u odnosu na evro na najniži nivo od sredine oktobra, i iznosi 1,2098 franaka za evro, dok je prema dolaru pao na najnižu vrednost od avgusta 2012. godine, pa dolar trenutno vredi 0,9848 franaka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE