Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatskoj pristup fondu za zapošljavanje `teškom` 1,8 milijardi evra

    Evropska komisija je donela nacionalni Operativni program za sprovođenje Evropskog socijalnog fonda i Inicijative za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj.

    Cilj programa je doprinos otvaranju radnih mesta i jačanju društvene kohezije u zemlji, a ukupna vrednost programa iznosi 1,849 milijardi evra, od čega je 1,582 milijarde osigurano iz budžeta EU, uključujući 66 miliona iz Inicijative za zapošljavanje mladih.

    Evropski socijalni fond (ESF) ima ključnu ulogu kao podrška državama članicama prilikom ulaganja u razvoj ljudskog kapitala, a time i u jačanje konkurentnosti evropske privrede tokom izlaska iz krize.

    ESF svake godine pomaže više od petnaest miliona ljudi da poboljšaju svoje kvalifikacije, olakšava njihovu integraciju u tržište rada, bori se protiv socijalne isključenosti i siromaštva, te poboljšava efikasnost javne uprave.

    "Prihvaćajući ovaj program, Hrvatska će pomoću sredstava ESF moći odgovoriti na mnoge izazove koje je Komisija prepoznala kao ključne za Hrvatsku i čije je rešavanje predložila u svojim preporukama."

    Poduhvati finansirani iz ESF pomoći će Hrvatskoj da krene u susret ciljevima postavljenim u planu EU2020 u pogledu zapošljavanja i siromaštva, rekla je komesarka za zapošljavanje, socijalnu problematiku i radnu mobilnost Marianne Thyssen.

    Investicije iz Fonda pokriće četiri glavna područja: Oko 34 odsto sredstava biće usmereno na podržavanje održivih i kvalitetnih radnih mesta za osobe koje traže posao i za one koji su trenutno radno neaktivni, oko 28 odsto biće uloženo u to da se veštine i znanja koje radnici dobijaju poklapaju s potrebama tržišta rada.

    Investicije će podržati i pružanje socijalne podrške, s obzirom na visoku ugroženost od siromaštva i društvenu isključenost u zemlji, a ESF će poslužiti i kao podrška reformi javne uprave, s ciljem uravnoteživanja javnih finansija, ukidanja nepotrebnih procedura i borbe protiv korupcije.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE