Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Garancije za 681 milion evra kredita javnim preduzećima

    Država Srbija će u 2015. godini dati garancije za kredite javnih preduzeća u iznosu do 81,72 milijarde dinara, odnosno 681 milion evra, navodi se u Predlogu republičkog bužeta za narednu godinu.

    Predviđene su garancije za ukupno četiri kredita Javnog preduzeća Elektriprivereda Srbije od ukupno 375 miliona evra, kao i po jedna garancija za zajmove Elekteromreža Srbije, Srbijagasa, Železnica Srbije, rudnika Resavica i za "stend baj" liniju koju dobija Agencija za osiguranje depozita.

    Vlada Srbiije će u narednoj godini garantovati za zajam Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 200 miliona evra za finansijsko restrukturiranje EPS.

    Tom javnom preduzeću će iz budžeta biti garantovan i zajam od 45 miliona evra za izmene sistema za transport pepela i šljake u Termoelektrani Nikola Tesla A i od 50 miliona evra za program za obnovljivu energiju Vetropark Kostolac. Ta dva kredita se uzimaju od Nemačke razvojne banka (KFV).

    EPS će moći da računa i na garanciju za kredit od 80 miliona evra za učešće za drugu fazu paketa projekta u Termoelektranama i kopovima Kostolac, odnosno za izgradnju novog energetskog bloka i proširenje kapaciteta rudnika Drmno.

    Predviđena je i garancija za kredit EBRD od 200 miliona evra kao stend-baj linija za Agenciju za osiguranje depozita.

    U predlogu budžeta Srbije za 2015. godinu predviđena je državna garancija Srbijagasu od 20 miliona evra za kredit za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac – Brus – Kopaonik – Raška – Novi Pazar – Tutin. EMS će dobiti garanciju za zaduživanje od 25 miliona evra za poboljšanje energetske efikasnosti u prenosnim sistemima.

    Srpska vlada namerava da u narednoj godini garantuje i za dva kredita koja će kod Češke eksportne banke uzeti Železnice Srbije i Preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica.

    Predviđena je garancija državnom žlezničkom preduzeću za zaduživanje od 51 milion evra za infrastrukturne projekte na pruzi Niš-Dimitrovgrad, dok će Resavica dobiti garanciju za zajam od 10 miliona evra za proširenje rudnika mrkog uglja "Soko".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE