Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Turski gasovod neizvestan, Južni tok i dalje u igri?

    Izgradnja gasnog čvorišta na granici Turske i Grčke je neizvesna, jer Evropa nema novca da učestvuje u tom projektu, što Južni tok i dalje ostavlja kao moguću opciju za dopremanje neophodnog gasa Evropi, ukazuju domaći stručnjaci.

    Predlog Vladimira Putina o izgradnji gasovoda do Turske, odakle bi dalje vodio preko Makedonije i Srbije do Austrije je dobar, ali ne i izvestan jer Evropa nema novca da učestvuje u tom projektu, smatra generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

    To je dobar predlog, jer bi izgradnja tog gasovoda odgovarala i Evropi i Trećem energetskom paketu EU, jer bi tako Evropa sama sebi izgradila gasovod od grčko-turske granice do svojih odredišta i taj gasovod bi mogao da primi i gas drugih proizvođača, osim ruskog, rekao je Vuletić za Tanjug.

    On je, međutim, ponovio da nije realno da evropske zemlje grade taj gasovod, jer nemaju novca za to. "Što je EU tražila, to je i dobila", rekao je Vuletić, komentrišući obustavljanje projekta Južni tok i predlog da sada evropske zemlje grade novi gasovod od tursko-grčke granice do svojih potrošača.

    Vuletić ne očekuje da će se Gazprom predomisliti i da će sada ponuditi da gradi gasovod novom trasom, od Turske do evropskih potrošača, umesto preko Bugarske kojim je trebalo da se proteže Južni tok.

    Predsednik Putin je ranije rekao da će mogućnost izgradnje evropskog gasnog čvorišta na granici Turske i Grčke zavisiti od želje EU, a Rusija je, sa svoje strane spremna da radi u pravcu njegove realizacije.

    Ekonomista Ljubodrag Savić, međutim, smatra da Južni tok nema alternativu i da je i dalje u opciji, jer taj gasovod treba Evropi. Savić je izjavio Tanjugu da će posle 2017. godine, kada istekne ugovor Rusije i Ukrajine o transportu gasa za Evropu, taj sistem ostati neupotrebljiv.

    "Kao alternativa Evropi ostaće samo Severni tok, koji je nedovoljan za Evropu koja zato mora da razmišlja o novom gasovodu," rekao je Savić podsetivši da je Rusija u sporazumu sa Kinom, verovatno u budućnosti i sa Japanom, rešila pitanje plasmana gasa, i ako ne bude Južnog toka.

    "Prema tome, sve su karte na stolu, ovo je jedna diplomatska igra, na koju mi ne možemo da utičemo, ali sam poprilično optimista da će još biti razgovora o Južnom toku. Verujem da su čak šanse za izgradnju 50:50", ocenio je Savić.

    Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je pre tri dana zahtev Bugarske za održavanje novih pregovora sa Rusijom o projektu Južni tok. "Moramo da ispitamo sva pravna pitanja vezana za Južni tok i zatim da ih iskoristimo za napredak razgovora sa Rusijom", izjavila je Merkelova, posle razgovora sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim u Berlinu.

    Bugarski ministar ekonomije Božidar Lukarski takođe je pre dva dana u Beogradu rekao da Bugarska nema nameru da prekida projekat Južni tok i da će u Moskvi biti održan sastanak bugarskog i ruskog ministra energetike u vezi tog projekta.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE