Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajatović nema dilemu: Biće Južnog toka

    Gasovod Južni tok će se graditi na ovaj ili onaj način i oko toga nema dileme, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović koji očekuje da će izgradnja gasovoda biti pomerena za godinu-dve, dok projekat ponovo ne zaživi.

    On je ukazao da je najveća šteta ako Južnog toka ne bude, a da je ukupan rizik Srbije od tog projekta, ukupne vrednosti 2,2 milijarde evra, sveden na 30 miliona evra, što je dobro za zemlju.

    "Nismo ugroženi kada je u pitanju snabdevanje gasom", poručio je on, uoči panela o energetici "Lideri u oblasti energetike", u okviru konferencije "Svet u 2015", koja se održava u beogradskom hotelu Metropol.

    Srbiji se, prema njegovim rečima, trenutno isporučije devet miliona kubika gasa dnevno iz Rusije, a imamo i 4,5 miliona kubika dnevno za duži period iz Banatskog dvora, ako zatreba, kao i 1,3 miliona kubika iz domaće proizvodnje, tako da Srbija ne može biti u krizi kada je u pitanju najgori scenario u isporukama gasa.

    Bajatović je istakao da je Gazprom Srbiji ponovo oprostio 60 miliona evra kamate za nepreuzete, a ugovorene količine gasa, te da je prošle i pretprošle godine oprostio 50 miliona i 70 miliona evra, i da bi to trebalo imati u vidu.

    >>>>Turski gasovod neizvestan, Južni tok i dalje u igri?

    Kada je reč o garancijama u budžetu za zaduženje Srbijagasa, rekao je da ih za iduću godinu neće biti i da, ako želimo da sprovedemo finansijsku konsolidaciju Srbijagasa, tolerancija za plaćanje gasa biće "nulta" od 1. januara 2015.

    Potrošači koji ne plaćaju gas će, kako je upozorio, ili biti isključeni ili će državna preduzeća i ona u restrukturiranju morati da budu budžetirana i moraće da plaćaju za gas. Kaže i da će cena transporta gasa biti povećana sa jednog na tri dinara po metru kubnom, što će doprineti dodatnim prihodima Srbijagasa.

    Ta sredstva će, kako je dodao, namenski ići isključivo za otplatu dugova, odnosno da se smanji deficit Srbije, a planirano je i povećanje mrežarine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE