Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS menja Zakon o bankama

    Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je pripremila Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bankama kojim se menja pravni okvir za restrukturiranje banaka u Srbiji.

    Tim nacrtom se, kako se navela NBS, uvodi sveobuhvatan set pravila čiji je cilj ostvarivanje kontinuiteta u obavljanju kritičnih funkcija banke, obezbeđivanje stabilnosti finansijskog sistema, zaštita deponenata i investitora, novčanih sredstava i druge imovine klijenata, kao i zaštita budžetskih i drugih javnih sredstava.

    Predloženim rešenjima izmena Zakona o bankama, NBS bi preuzela ulogu tela nadležnog za restrukturiranje i bila ovlašćena da u postupku restrukturiranja banke preduzima instrumente restrukturiranja – prodaju akcija, odnosno imovine i obaveza banke, kao i prenos akcija, odnosno imovine i obaveza banci za posebne namene, ali i odvajanje imovine i raspodelu gubitaka na akcionare i poverioce.

    Predviđene su i mere zaštite akcionara, poverilaca i trećih lica koje bi NBS, kao telo nadležno za restrukturiranje, bila dužna da primenjuje u postupku restrukturiranja.

    Kako se dodaje, izmenom Zakona o bankama bi se izvršilo i uskladivanje s propisima EU u toj oblasti.

    NBS je pozvala građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane da u okviru javne rasprave dostave svoje sugestije i primedbe na nacrt tog zakona do 5. januara 2015. godine, na imejl adresu: [email protected] .

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE