Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deca predsednika Samsunga polako preuzimaju kompaniju

    Plan o prenosu moći sa sadašnjeg predsednika južnokorejskog Samsunga Lee Kun-heea na decu dobija ovih dana sve opipljivije obrise.

    Deonice firme Cheil Industries, koja de facto figurira kao holding kompanija celog konglomerata Samsung u sredu su izlistane na berzi u Seulu i već prvog dana trgovanja su udvostručile svoju vrednost. Kompanija je tako odmah postala 14. najvrednija kompanija unutar korejskog KOSPI indeksa s berzanskom vrednošću od približno 14 milijardi dolara. U IPO-u je prikupila 1,4 milijarde dolara označivši time najveći korejski IPO u poslednje četiri godine. U Cheilu 42 odsto udela zajednički drži predsednik Samsunga Lee Kun-hee i njegove troje dece – sin Jay Y. Lee te kćeri Lee Boo-jin i Lee Seo-hyun, prenosi Poslovni dnevnik.

    Nakon prvog dana trgovanja, udeo koji drži porodica Lee vredi pet milijardi dolara i prema mišljenju tamošnjih analitičara, Cheil Industries će biti glavno sredstvo pomoću koje će potomci sadašnjeg predsednika zadržati kontrolu nad celim Samsungom.

    "Postoji celi niz scenarija o konačnom ishodu, ali je udeo porodice u Cheilu jedna od nekoliko karata koje mogu odigrati da ojačaju kontrolu nad ograncima kao što je Samsung Electronics. Očekuje se da će Cheilova vrednost s vremenom rasti", kaže za Reuters Kim Joon-sop, analitičar seulske brokerske kuće E-Trade Korea.

    Analitičari spekulišu kako će deca kasnije prodati deo Cheilovih deonica kako bi platili porez na nasledstvo od šest milijardi dolara. Majsko pogoršanje zdravstvenog stanja predsednika Lee Kun-heea ubrzalo je proces pojednostavljivanja sadašnje, izrazito složene vlasničke strukture unutar konglomerata. Već po objavi vesti o narušenom zdravlju predsednika kao naslednika porodičnog posla mnogi su videli potpredsednika Samsung Electronicsa Jay Y. Leea koji je i čelni čovek Cheila. Samsung je do sada prodao udele u četiri ogranka, ali je najvažnija konsolidacija ipak naišla na prepreku. Podsetimo, spajanje brodogradilišta Samsung Heavy Industries te industrijskog diva Samsung Engineering je zaustavljeno zbog velikog otpora deoničara koji su u tom procesu videli štetu po svoje interese.  

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE