Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li je briga znak inteligencije?

    Uopšteno, o brizi se razmišlja kao o nečemu negativnom – o ’oblaku’ brige iznad glave koji je tu, čak iako mu ne znate uzrok. Međutim, prema izveštaju magazin Personality and Individual Difference, u određenost smislu ste pametniji, ako imate tendenciju da brinete.

    Tim stručnjaka, na čelu sa Alexanderom Penneyem sa Univerziteta Lakehead u Ontariu, dali su 126 studenata testove da ispitaju različite aspekte svoje ličnosti – ne samo anksioznost i verbalnu inteligenciju, već i socijalnu fobiju, stanovanje na prošlim događajima, kao i neverbalne sposobnsoti. Dok verbalna inteligencija uključuje rezonovanje na osnovu poznavanja jezika, neverbalna se odnosi na vizuelno obrazloženje, govor tela i moć gestikulacije.

    Penney i njegov tip su otkrili da, nakon izučavanja  uticaja ’testa o zabrinutosti’ na trenutno raspoloženje, oni studenti koji su pokazivali veći stepen zabrinutosti (na primer, složili su se sa nekim izjavama ankete poput: ’Ja stalno brinem o nečemu’) – imali su već skor na testu verbalne inteligencije. Otkriveno je i da su oni koju su pokazali tendenciju da se osvrću na događaje iz prošlosti, dostigli lošiji skor kada je reč o neverbalnim sposobnostima.

    Verbalno inteligentni imaju veće šanse da se okreću stvarima koje su naučili ili videli u prošlosti kako bi izveli rešenje na osnovu informacija koje dobijaju u sadašnjosti, dok neverbalno inteligentni koriste tragove uočene u vreme nastanka problema, mimo obaziranja na bilo šta iz prošlosti.

    Svakako, ovo je tumačenje izvedeno na osnovu jednog malog i nekliničkog ispitivanja, zbog čega ga ne treba smatrati potpuno tačnim i validnim, ali je korisno dobijene podatke imati u vidu. Istraživanje je ubedljivo, i daje pozitivan zaokret, kada je reč o brizi – kao načinu razmišljanja. Briga vam može pomoći pri donošenju mudrih odluka, jer uvažavate sve segmente iz prošlosti, vodite računa o sadašnjosti i budućnosti, što vas uči i čini zrelijim. 

    Foto: BlogCredit

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE