Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Želim da budem samostalna žena i dobar čovek`

    „Volela bih da radim kao prevodilac i nadam se da ću uspeti u tome, trudim se. Želim da sutra budem samostalna žena, da imam svoju porodicu, da budem sa sestrama na okupu, da imamo svoj zajednički kutak i da budem dobar čovek.“

    Ovo su reči Jelice Nedić koja je sa svojim sestrama živela u SOS dečijem selu u Kraljevu. Milica i Jelica su nakon boravka u Zajednici mladih, koja je deo SOS dečijeg sela, postale studentkinje, dok je Aleksandra nedavno dobila najlepši "poklon" – prinovu. Dve najmlađe sestre još nisu porasle, i dalje su Kraljevu.

    U Srbiji se, nažalost, godinama povećava broj dece bez roditeljskog staranja – dece koju roditelji napuštaju iz različitih razloga. Dramatičan rast je počeo 2011. godine i prema podacima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, dostigao je brojku od preko 9.400.

    O toj deci brinu staratelji – rodbina, komšije, treća lica ili centri za socijalni rad. Jedan od plemenitijih načina predstavlja primer SOS dečijeg sela u Kraljevu osnovanog 2004. godine, a u kojem deca borave u porodičnom okruženju, i žive kao braća i sestre sa decom sličnog uzrasta. Deo ove organizacije je i Zajednica mladih, nastala zahvaljujući donaciji MK Group, a koja omogućava deci uzrasta starijeg od 16 godina da se na pravi način spreme za samostalan život.

    „Kada govorimo o Dečijem selu, rekla bih da je to jedan od najboljih alternativnih oblika brige, jer imamo vid porodice koji podržava decu i to na duge staze“, kaže Borka Polumirac, direktor SOS dečijeg sela.

    Jelicina sestra, Milica kaže da je za nju mnogo značilo to što se tamo osećala kao na svome i što je „to bilo nešto što je bilo naše.“

    „Prvo smo živeli u iznajmljenoj kući i onda je gospodin Kostić odlučio da nam izgradi kuću. Tek kada sam otišla odavde, primetila sam koliko mi je ovde život u stvari bio lep, i to što sam mogla da se družim i živim sa svojim vršnjacima“, kaže Milica koja je sestrama u dečijem selu boravila devet godina.

    Ono što je najbitnije, ljudi koji rade u ovoj ustanovi veoma su posvećeni svom poslu. Možda čak i više nego što im je u "opisu posla".

    „U početku je bilo jako teško kao i svaka promena, a to je bila velika promena za nas jer smo živele u selu, pa smo onda došli u neki sistem gde postoje pravila, gde sad neko brine o tebi, vodi računa. Imali smo divnu SOS mamu koja nas je prihvatila kao svoju decu, iako je ona radila svoj posao. Ona nam je ukazivala na naše greške, učila nas novim stvarima, učila nas kako da postanemo ljudi. Zato ono što sam ja danas, ja zahvaljujem njoj i šta god da uradim u životu mislim da joj se nikad neću odužiti“, kaže budući prevodilac Jelica Nedić.

    Svetlana Jovanović, lider Zajednice mladih u SOS dečijem selu u Kraljevu, ističe njen izuzetan značaj za razvoj i napredah mladih. Zahvaljujući donaciji MK Group, izgrađena je kuća u kojoj može da živi 15 tinejdžera koji tako prave prve korake ka samostalnom životu. Po rečima Svetlane Jovanović, mladi koji u novoj kući žive "dobili su dom, nešto što je njihovo i čemu uvek mogu da se vrate".

    Projekat izgradnje Zajednice mladih prepoznat je i od Udruženja „Moja Srbija“ i Privredne komore Beograda, koji su za ovaj projekat MK Group nagradili zlatnom medaljom „Moj izbor“ za društveno odgovorno poslovanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE