Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najveći gubitnici zbog niske cene nafte

    Najveći dobitnik od niskih cena nafte biće Filipini, a najveći gubitnici su Saudijska Arabija, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati, navodi se u analizi Oxford Economicsa, koja je obuhvatila 45 nacionalnih ekonomija.

    "Ako cena nafte padne ispod 39 dolara za barel, mogli bismo da doživimo nastavak pada na svega 30 dolara", smatra glavni tehnički strateg brokerske kompanije United-ICAP Walter Zimmermann, koji je prognozirao pad cena nafte za 2014, prenosi Tportal, pozivajući se na agenciju Bloomberg.

    Prema njegovim rečima, cene nafte formiraće se na emocionalnoj odluci, a ne na odnosu ponude i potražnje.

    Uvoznici nafte, kojih ima najviše u razvijenim zemljama, ali i zemljama u ubrzanom usponu, imaće koristi zbog smanjenja troškova za gorivo, dok će izvoznici imati manje prihode.

    Za izvoznike nafte koji nemaju snažna fiskalna pravila, pritisci na budžet i valutu mogli bi biti značajni, što može dovesti do rasta inflacije i dalje deprecijacije njihove valute, ocenjuje Zimmermann.

    Hrvatska se na lestvici Oksford Economicsa, jedne od vodećih svetskih nezavisnih kompanija koja se bavi ekonomskim prognozama i analizama, smestila na 10. mesto, pa bi u razdoblju od 2015. do 2016. mogla da zabeleži rast bruto društvenog proizvoda od nešto manje od jedan odsto, i to samo na račun jeftinije nafte, navodi Tportal.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE