Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Barel pao ispod 49 dolara

    Cene nafte ponovo su pale na svetskom tržištu, ispod 49 dolara za barel, nakon što je investiciona banka Goldman Sachs oštro snizila kratkoročne prognoze cena, a arapski proizvođači i dalje ne nameravaju da smanje proizvodnju.

    Na londonskom tržištu cene barela pale su za 1,29 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 48,82 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,12 dolara nižoj ceni, od 47,24 dolara.

    Tržišta su se našla pod pritiskom nakon što je Goldman Sachs gotovo prepolovio tromesečne prognoze cena nafte na londonskom tržištu, na 42 dolara za barel, s ranije procenjenih 80 dolara. Osetno su snižene i prognoze cena na američkom tržištu, na 41 dolar za barel, s prethodnih 70 dolara.

    Prognoza prosečne cene nafte u Londonu u ovoj godini snižena je na 50,40 dolara, s prethodno prognoziranih 83,75 dolara, dok se za američko tržište sada očekuje prosečna cena od 47,15 dolara, u odnosu na ranije procenjenih 73,75 dolara.

    >>>>Najveći gubitnici zbog niske cene nafte

    Uprkos padu ulaganja u američku naftu iz škriljaca, trebaće duže vreme da se ta proizvodnja smanji. "Cene bi još neko vreme morale ostati na sniženom nivou da bi se svi investitori suzdržali od ulaganja i da bi se ograničile investicije u proizvodnju iz škriljaca, dok se ponovo ne uspostavi ravnoteža na tržištu", tumače Goldmanovi analitičari.

    Niže cene stvaraju pritisak na pojedine članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), pa se venecuelanski predsednik Nicolas Maduro u nedelju u Rijadu sastao sa saudijskim princom Salmanom, u sklopu diplomatske turneje po zemljama Persijskog zaliva u čijem je fokusu pad cena nafte.

    Saudijska Arabija, vodeća izvoznica u svetu, i dalje odbija da smanji proizvodnju kako bi podstakla cene, ignorišući apele.

    Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cena barela njegove nafte u petak iznosila 45,19 dolara, što znači da je porasla 49 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE