Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Antić: Tamnavski kop biće suv tokom februara

    Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je danas da će Tamnavski kop biti suv tokom februara i da će osposobljavanjem mehanizacije biti stvoreni uslovi za veću proizvodnju na kopu.

    "U ovom trenutku izvučeno je 145 miliona kubnih metara vode, ostalo je četrdesetak miliona. Znači ostalo je nešto preko 20 odsto vode.

    Od ukupnih količina vode koje su bile na kopu Veliki crnjani i Tamnava mi smo ispumpali preko 90 procenata vode", kazao je Antić za Radio televiziju Srbije.

    On je kazao da firma Južna bačka završava svoj ugovr i da će biti na tom poslu neko vreme i da će na kraju taj posao finalizirati Kolubara.

    "U ovom trenutku rade i Južna bačka i Kolubara", precizirao je Antić.

    Ministar rudarstva i energetike ponovio je da je kompletan posao u vezi sa raspisivanjem tendera za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava – Zapadno polje obavljen potpuno regularno i uz poštovanje propisa.

    "U celom procesu sanacije poplave kao društvo i država ponašali smo se odgovorno", naveo je on.

    Na pitanje da prokomentariše izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića da SPS nije dovoljno branio stav Vlade oko tendera za ispumpavanje vode sa ugljenokopa Tamnava, Antić je kazao da bi "trebalo razdvojiti bitno od nebitnog".

    Antić je kazao da je Ministarstvo energetike izašlo sa podacima nakon što je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila sporni tekst i da je očigledno "stvar tajminga", odnosno da ministar nije video podatke ministarstva pre nego što je dao izjavu.

    Polemika oko tendera za ispumpavanje vode iz najvećeg kopa Rudarskog basena Kolubara, poplavljenog u maju, započela je 8. janura nakon što je BIRN u tekstu pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" objavila da je EPS angažovao konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećana cenu tog posla.

    Kako piše BIRN, među firmama koje su učestvovale u ispumpavanju vode bila je kompanija povezana s direktorom Elektromreža Srbije Nikolom Petrovićem, i jedno preduzeće čiji je vlasnik optuživan za utaju poreza.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE