Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpskim radnicima `patent` za rad u Rusiji

    Ruske vlasti imaju dobru volju da sa nadležnim organima iz Beograda potpišu sporazum kako bi olakšali dobijanje dozvola za rad građana Srbije u Ruskoj Federaciji.

    Migraniciona služba Rusije predložila je da što pre počnu pregovori eksperata dveju zemalja i da se potpiše bilateralni dogovor i tako dugoročno reši problem boravka i rada radnika iz Srbije.

    Neosporno je da postoji obostrana želja da se nađe "formula" koja bi pomogla da se izbegnu neretke neprijatnosti koje ima jedan broj naših građevinara koji žele da rade u Rusiji, ali nemaju potrebne dozvole, pišu Novosti.

    Prema najnovijim podacima, u Ruskoj Federaciji radi oko deset hiljada građana Srbije. U prvih 11 meseci 2014. dozvole za rad je imalo oko 9.500 naših građana. Većinom su to građevinari, ali ima i drugih profesija.

    Statistika Federalne migracione službe pokazuje da je znatno veći broj Srba koji dolazi u Rusiju i odlazi iz nje. Prema podacima ruske pogranične službe, lane je "migracione karte" popunilo oko 45.000 građana Srbije. Nije tajna da su neki od njih radili na crno, pa su po povratku imali probleme sa pograničnom policijom.

    Od desetog januara stupio je na snagu izmenjeni zakon o boravku stranih radnika koji borave u Rusiji. Stranac će moći da kupi "patent" za rad koji mu omogućava da se zaposli ne samo kod firmi nego i privatnih lica.

    U dobijenom "patentu za rad" će biti napisano koju delatnost zna i može da radi građanin. Onaj ko hoće da dobije "patent" mora da ima dokaz da zna ruski jezik kao i da je zdravstveno osiguran, uz obaveznu potvrdu da nema sidu i da nije narkoman.

    U Moskvi predlažu da srpski radnici dobijaju "patent" kao i građani bivših sovjetskih republika. Očekuje se da bi se tako smanjio broj naših građana koji ovde borave kršeći ruski zakon.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE