Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Efektiva traži fiksiranje kursa švajcarskog franka

    Udruženje bankarskih klijenata Efektiva zatražilo je danas od nadležnih organa Srbije da se odmah izvrši fiksiranje kursa franka na jučerašnji dan, na iznos od 102 dinara za jedan franak, kako bi se korisnicima kredita omogućilo da svoja zaduženja otplaćuju u normalnim okolnostima.

    "U skladu sa novonastalom situacijom naglog jačanja kursa švajcarskog franka, nastalom kao posledica odustajanja Centralne banke Švajcarske od njegovog limitiranja na 1,2 prema evru, što je prouzrokovalo rast vrednosti franka za skoro 20 odsto (juče 102 dinar, danas 121 dinar), tražimo hitnu reakciju državnih organa, Narodne banke Srbije i Udruženja banaka", navedeno je u saopštenju.

    Efektiva traži i da nadležni odmah krenu da prave dugoročnu strategiju za rešavanje problema kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

    "Predlog Efektive je konverzija ovih kredita u evro kredite, ali po kursu, to jest odnosu franka i evra koji je važio na dan isplate kredita, i dalja otplata po uslovima Evro kredita. Na taj način bi se korisnici kredita u švajcarskim francima doveli u istu ravan sa korisnicima evro kredita", precizirano je u saopštenju.

    Iz tog udruženja podsećaju da su rate kredita indeksirane u švajcarskim francima od danas veće za oko 20 odsto i navode kao primer da je rata od 300 franaka juče iznosila nešto više od 30.000 dinara, dok je danas ta rata već 36.000 dinara, dok korisnik koji je juče banci dugovao 60.000 franaka, što je juče bilo oko 50.000 evra, danas banci duguje 60.000 evra.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE