Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Čekajte, prvo da sagledamo negativne efekte`

    Narodna banka Srbije u narednim danima održaće sastanke sa predstavnicima banaka i relevantnim udruženjima, zbog problema u otplati kredita u švajcarskim francima, koji su nastali jačanjem te valute.

    NBS je svesna da će jačanje franka za oko 15 odsto bitno pogoršati položaj korisnika kredita indeksiranih švajcarskoj valuti. Već se sagledavaju negativni efekti jačanja franka na njihov položaj, ali i posledica na stabilnost finansijskog sistema, rečeno je agenciji Beta u NBS.

    Upitani o ponuđenim rešenjima, među kojima je fiksiranje kursa franka i konvertovanje kredita uzetih u toj valuti u evro, iz NBS su odgovorili da će se tek nakon dijaloga izjasniti o konkretnim merama.

    "Kada je reč o gotovim rešenjima koja se nude od predstavnika udruženja građana i drugih, treba imati u vidu da sva nametnuta rešenja kojima se olakšava položaj korisnicima kredita u francima, po pravilu znače i prenošenje rizika sa korisnika ovih kredita, a samim tim i troškova, koje bi po tom osnovu snosile banke, NBS i/ili država", naveli su u NBS.

    Prema podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za franak iznose oko 1,1 milijardi franaka, od čega se najveći deo odnosi na stanovništvo. Krediti vezani za švajarski franak učestvuju u ukupnim kreditima stanovništvu sa 14,9 odsto, od čega su 28,8 odsto stambeni krediti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE