Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenci sve teže otplaćuju kredite

    Vrednost kredita plasiranih stanovništvu koje slovenačke banke ne mogu da naplate, udvostručio se u zadnje četiri godine na gotovo šest odsto, usled rasta nezaposlenosti i smanjenja zarada, piše ljubljanski Dnevnik.

    Procenat loših, nenaplativih kredita sredinom prošle godine iznosio je 5,7 odsto, što znači da banke ne mogu naplatiti gotovo pola milijarde evra, iako su nekoć krediti građanstvu važili za jednu od najsigurnijih investicija.

    Do promene i povećanja broja nenaplativih kredita dolazi zbog smanjivanja plata i gubitka posla, budući da je broj nezaposlenih od 60.000 u 2008. porastao na sadašnjih gotovo 120.000.

    Banke još nisu zabrinute porastom loših plasmana građanima, jer njihovi ukupni kreditni plasmani stanovništvu iznose 8,36 milijardi evra i najveći deo obaveza se redovno naplaćuje.

    One koji imaju dugoročne kreditne obaveze i trenutno nemaju problema s vraćanjem kredita, piše Dnevnik, brine međutim najviše mogućnost povećanja euribora, temeljne kamatne stope na evro, jer bi se u slučaju da se ta stopa poveća na nivo pre krize, njihovi anuiteti otplate mogli povećati za trećinu, čime bi došli u nemoguć položaj, piše Dnevnik.

    Prema podacima slovenačke centralne banke, stepen zaduženosti domaćinstava u Sloveniji nije kritičan i znatno je manji od proseka u evrozoni, dok je udeo kredita vezanih uz švajcarski franak poslednjih godina smanjen. Od ukupno 794 miliona evra kredita vezanih uz franak, više od 90 odsto se odnosi na stambene kredite.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE