Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Frankagedon i banke: U petak odluka o zajedničkoj platformi

    Udruženje banaka Srbije će u petak održati sastanak kako bi se videlo da li će se izaći sa zajedničkom platformom kada je u pitanju rešavanje otplate krediti u švajcarskim francima, rekao je za N1 predsednik Glavnog odbora ovog udruženja Goran Pitić.

    On je za N1 rekao da će se tada videti da li postoji zajednička platforma ili će svaka banka, u skladu sa svojom poslovnom politikom, tražiti rešenja za klijente ali ističe da ipak nijednoj banci nije u interesu da dođe do aktiviranja hipoteka u slučaju da građani ne mogu da otplaćuju kredit.

    Govoreći o situaciji da je država 2007. godine, podsticala uzimanje stambenih kredita u švajcarcima i da li zbog toga sada ima obavezu da pomogne građanima koji su je poslušali, Pitić navodi da bi on te dve stvari razdvojio jer se država tada vodila logikom da podstakne gradnju i prodaju stanova.

    „Tada je namera države bila usmerena u razvoj privrede. Sada mora da vodi računa o interesima građana“, ističe Pitić koji je i predsednik Glavnog odbora Societe general banke.

    Takođe je podsetio da je on svojevremeno bio protiv uzimanja kredita indeksiranih u francima jer su stručnjaci njegove banke procenili da je to rizično za klijente.

    Prema njegovim rečima, odluka Švajcarske da ne brani kurs franka je poremetila tržište u celom svetu, švajcarska privreda je izgubila konkurentnost, odluka će uticati na kurs dolara, odnos dolara i kineske valute ali ipak su i procene švajcarske vlade takve da će kurs doći na 1,10 franaka za evro.

    Foto: N1

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE