Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li ovog četvrtka sledi novi šok: Nagli poremećaj kursa evra?

    Finansijska tržišta još se nisu smirila od šoka koji je usledio nakon objave Švajcarske centralne banke u četvrtak, a već se sprema novi događaj koji bi mogao uzdrmati finansijska tržišta.

    U četvrtak 22. januara održaće se važan sastanak guvernera Evropske centralne banke nakon kojeg bi ponovo moglo doći do naglih pomaka kursa evra u odnosu na švajcarski franak, piše Admiral Markets, a prenosi Seebiz.

    Na sastanku se odlučuje o tome hoće li, kada i u kojem opsegu ECB pokrenuti program ubrizgavanja novca u finansijski sistem evrozone. Cilj takvog programa je povećanje likvidnosti u finansijskom sistemu i podsticanje privredne aktivnosti. O programu se već mesecima raspravlja, ali ECB okleva s njegovim pokretanjem jer želi postići konsenzus među guvernerima centralnih banaka pojedinih zemalja članica evrozone. Do nedavno je guverner Nemačke centralne banke bio izričito protiv pokretanja programa ubrizgavanja novca jer je smatrao da takav program ne bi doneo rezultate, a imao bi mnoge neželjene posledice, ali nedavno je popustio u svom stavu na temelju čega mnogi analitičari smatraju da je verovatnost pokretanja programa velika. Iznos koji investitori na finansijskim tržištima očekuju i na temelju kojeg baziraju svoje pozicije je približno 500 milijardi evra.

    U četvrtak bi ponovo moglo doći do značajnijeg pomaka kursa evra u odnosu na ostale najtrgovanije valute bez obzira na odluku. Ukoliko ECB pokrene program, evro bi mogao dodatno oslabiti u odnosu na ostale najtrgovanije valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar i švajcarski franak, a ako do pokretanja programa ne dođe, evro bi mogao privremeno ojačati.

    Odmah pri objavi vesti kurs EUR/USD mogao bi porasti ili pasti 2-3%, a smer će zavisiti o odluci. Kurs EUR/CHF mogao bi reagovati još i više, budući da se još nije stabilizovao nakon prošlonedeljnog događaja te se i dalje menja iz sekunde u sekundu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE