Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Švajcarac` nije Vujovićev problem

    Problem dužnicima u francima, koji je izazvao iznenadan skok švajcarske valute, nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva finansija, izjavio je ministar Dušan Vujović koji očekuje da će Narodna banka Srbije i Udruženje banaka Srbije naći rešenje po tom pitanju.

    Vujović je, na konferenciji Euromoney u Beču, rekao novinarima da krediti u francima čine mali udeo u finansijama u Srbiji, a oni ljudi koji su posegnuli za tim pozajmicama onda kada je kamata bila nadprosečno povoljna, sada imaju taj negativni efekat, prenosi RTS.

    "Mislim da UBS i NBS traže rešenje i očekujem da će ga naći kako bi olakšali građanima koji su se uzimali kredite indeksirane u švajcarskom franku, ali to nije u direktnom domenu Ministarstva finansija", rekao je Vujović.

    Ministar finansija je naveo da je jačanje franka bilo očekivano. "Franak se vezao za evro pre godinu i po dana, kada je bio prvi pritisak na franak kao rezervnu valutu. Bilo je za očekivati da to vezivanje neće moći dugo da izdrži", rekao je on.

    Građani su, dodao je, svojom voljom birali tu vrstu kredita, a banke ne mogu da promene svoju suštinu. "To je kao da ste kupili skupe cipele ili televizor", kazao je Vujović dodajući da bi ubuduće građani trebalo bolje da se informišu koji su rizici.

    Nestabilnost franka prouzrokovana je nadprosečno velikom trto što se sada dešava normalna tržišna pojava. Treba da se obezbeđujemo protiv takvih nestabilnosti, zaključio je ministar.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE