Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Osnažite svoje zdravlje: U čemu je tajna moćne Ayurvede?

    Ayurveda je tradicionalna indijska metoda lečenja, negovanja i ulepšavanja. Stara je čak pet hiljada godina i zasniva se na prirodnom lečenje koje potiče iz Vedik kulture.

    U svojoj matičnoj zemlji, ovaj sveobuhvatni sistem zaštite zdravlja, izučava se na državnim školama i univerzitetima, a Svetska zdravstvena organizacija ga je zvanično priznala 1977, na kongresu u Alma Ati, i otvoreno preporučila njegovu široku primenu i popularizaciju.

    Tokom tekućih zimskih dana, veliki broj ljudi pati od prehlade i slabog imuniteta, ali kako da sprečite bolest i ojačate zdravlje i organizam? Ayurveda predlaže pet osnovnih saveta:

    1. Svakodnevne rutinske delatnosti
    To podrazumeva rano, ustajanje pranje zuba, kupanje hladnom ili mlakom vodom, redovne fizičke aktivnosti, dinamičan tempo nakon doručka, opuštanje uma uz ručak i rani odlazak na spavanje, nakon večere.

    2. Prilagođavanje godišnjim dobima
    Tokom zime se preporučuje obilna ishrana, jer se stvara dobra osnova za naredni deo godine. Lekari Ayurvede smatraju da su tokom proleća oboljenja najbrojnija, i tada treba lagano jesti, ograničeno spavati, izbegavati slatkiše, masti i sve tečnosti koje stvaraju sluz, budući da proleće povećava kapha-karu, i sluz se automatski povećava. Tokom leta treba piti hladna pića, kupati se hladnom vodom, jesti laganu hranu, a izbegavati začinjenu i kiselu, dok jesenja mračna atmosfera loše utiče na zdravlje, a prema Ayurvedi tada izraženo treba jesti med i toplu hranu, a piti mleko, limunov sok.

    3. Mentalna kultura
    Ayurveda nalaže da uvek budete: velikodušni u svojim mislima i delima i saosećajni sa drugima, da ne rasipate energiju uzalud, odbacite neprijateljske misli, izbegavate samokritikovanje ili preterano hvaljenje, obavljate svoje dužnosti kako treba, na misleći na nagrade, održavate mentalnu ravnotežu, imate poštovanje prema učenju i učenim ljudima, negujete strpljenje i opraštanje.

    4. Kvalitetna tečna i čvrsta hrana
    Prema Ayurvedi, vodu treba uzimati u umerenim količinama, osim leti. Voda pre obroka dovodi do gubitka apetita, ako se pije tokom obroka olakšava varenje, a nakon obroka – doprinosi gojaznosti. Preporučuje se kokosova voda koja je hranljiva i čisti bubrege, kao i kravlje mleko koje je dobro za ten i rad mozga. Pirinač se smatra laganom hranom, dobrom za varenje, pšenica masnom i teškom za varenje, kukuruz dobrim za smanjenje težine, a mahunasto povrće izuzetno zdravim, zbog bogatstva proteina. Tokom jednog obroka ne bi trebalo mešati vrste namirnica koje nisu srodne, u obzir treba uzeti temperaturu kuvanja i način pripreme, kao i doba dana, izgladnelost onoga ko jede, njegovo opšte stanje organizma, i tome slično.

    5. Dobro spavanje
    Ayurveda ne preporučuje ostajanje do kasno u noć, a spavanje po danu samo deci, starijim osobama, onima koji rade teške fizičke poslove ili pate od loše probave, astme ili neke teške bolesti. Faktori koji doprinose zdravom i čvrstom snu su uzimanje mleka, nanošenje ulja na glavu (poznato je indijsko ulje Brahmi amla), veselo raspoloženje i adekvatno društvo, po želji.

     

     

    Foto: Thevaidya

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE