Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cato: Srbija osma najbednija zemlja na svetu

    Prema listi najbednijih zemalja sveta koju je objavio Institut Cato, Srbija zauzima neslavno osmo mestu od ukupno 108 zemalja, čime je najgore kotirana država u regionu.

    Svakoj zemlji je cilj smanjenje inflacije, nezaposlenosti i kamatne stope, a istovremeno povećanje BDP po stanovniku.

    Kada se saberu prve tri tačke i oduzme godišnji rast BDP dobija se indeks bede, na osnovu koga je sastavljena lista najmizernijih zemalja sveta.

    Prema takvoj računici Instituta Cato, Venecuela je najbednija zemlja na svetu, a slede Argentina, Sirija, Ukrajina, Iran, Brazil, Sao Tome i Principe, i Srbija, sa indeksom mizerije od 40,32. Sa suprotne strane liste se nalaze Brunej, Švajcarska, Kina, Tajvan i Japan.

    Srbija se najgore kotira u okruženju. Makedonija je na 12. mestu. Bosna i Hercegovina zauzela je 21. mesto na listi, Hrvatska 31. a Slovenija 59.
    Crnogorci se ovde ne pominju. Istina, na listi su se našle samo zemlje o kojima Svetska banka ima validne podatke.

    Prema ovoj tabeli, najveći problem Srbije i ostalih bivših jugoslovenskih republika je nezaposlenost, dok kod drugih zemalja to mogu biti visoke cene ili kamatne stope. Srbija je 2013. godine bila i na gorem, sedmom mestu, dok je 2014. godine zauzela čak treću poziciju.

    Institut Cato iz Vašingtona, koji je objavio ovu listu, osnovao je jedan od najbogatiji ljudi na svetu Charles Koch.

    To je istraživačka organizacija koja proučava javne politike, a posvećena je principima individualne slobode pojedinaca, ograničenih vladavina, slobodnog tržišta i mira.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE