Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pobeda Syrize: `Otkazujemo sporazum o štednji`

    Grčki narod je danas ispisao istoriju, otkazuje se sporazum o štednji i uništenju,` trojka` (međunarodnih poverilaca) postaje prošlost, poručio je Alexis Tsipras.

    Pobednik prevremenih poslaničkih izbora održanih u nedelju u Grčkoj, vođa levičarske stranke Syriza, Alexis Tsipras (40) najavio je sinoć otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim poveriocima i obećao narodu tešku borbu u interesu Grčke već od sutra.

    "Danas je grčki narod ispisao istoriju; nada je ispisala istoriju", rekao je Tsipras u govoru hiljadama pristalica na trgu u centru Atine.

    "Grčki narod je dao jasan, jak i neosporan nalog: Grčka okreće list, Grčka zasobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja zasobom petogodišnje poniženje", rekao je Tsipras i najavio da njegova zemlja "s nadom i dostojanstvom ide ka Evropi koja se menja".

    Tsipras je rekao da je "danas slavlje, a od sutra počinjemo težak rad… nesumnjivo se završava začarani krug štednje".

    "Otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, 'trojka' (međunarodnih poverilaca) postaje prošlost.., narod nam je dao nalog za nacionalni preporod i obnavljanje društvene kohezije", rekao je Tsipras.

    Najavio je "formiranje vlade svih Grkinja i svih Grka, na čvrstim i pravednim osnovama pravde i napretka".

    Tsipras je ocenio da je "danas pobeđena Grčka elite, otimanja i prikrivanja", a "pobedila je Grčka kulture, Grčka koja se nada, koja traži mesto i vreme da dostojanstveno gradi budućnost".

    Budući premijer je zahvalio "hiljadama iz svih krajeva Evrope" za "talas solidarnosti grčkom narodu, bez presedana".

    "Naša pobeda (Sirize) je i pobeda svih naroda Evrope koji se bore protiv štednje" što će činiti i njegova vlada "spremna da sarađuje i prvi put pregovara s partnerima o pravednom, obostrano korisnom i održivom rešenju" za problem javnog duga, rekao je Tsipras uz najavu svojih predloga i plana reformi.

    Odlazeći premijer Andonis Samaras, vođa "velike kolacije" desnice i socijalista, sinoć je priznao poraz na izborima i čestitao Tsiprasu.

    Samaras je poraz priznao već posle prebrojavanju 35,5 odsto glasova, kada je Syriza vodila pred Samarasovom Novom demokratijom za više od sedam odsto.

    Zvanični rezultati izbora se očekuju u ponedeljak, a potom počinje zakonom utvrđena trodnevna procedura za formiranje nove vlade.

    Šef Bundesbanke: Ne dajte lažna obećanja

    Šef centralne banke Nemačke Jens Weidmann izjavio je u nedelju uveče da nova Vlada Grčke ne bi trebalo da daje "lažna obećanja", preneli su grčki mediji.

    Komentarišući ishod izbora, šef Bundesbanke je rekao da je "jasno da će Grčka i dalje biti zavisna od podrške programa pomoći, a njega može biti samo ako se pridržava sporazuma".

    Weidmann je za nemačku TV ARD rekao da poziva buduću vladu Grčke "da ne daje lažna obećanja koje ta zemlja (Grčka) ne može da podnese" i da "ne dovodi u sumnju ono što je do sada postignuto".

    Dogovor o Vladi za manje od sat vremena

    Za nešto manje od sat vremena pregovora predstavnici Syrize i Nezavisne partije Grka dogovorili su se da formiraju parlamentarnu većinu.

    Vladajuća većina će imati 162 poslanika od 300 mesta u parlamentu, od čega 149 stiže iz redova Syrize, a 13 iz NPG.

    Panos Komenos, lider NPG potvrdio je da je Grčka dobila novu vladu. Tako će nakon izuzetno kratkih pregovora, Tsipras moći da dobije poziv u zgradu predsedništva, gde će dobiti mandat za formiranje nove vlade.

    “Želim samo da kažem da od ovog trenutka postoji vladajuća većina. Nezavisna partija Grka će dati glas za poverenje premijeru Alexisu Tsiprasu. Premijer će uskoro obavestiti predsednika o tome i biće proglašen predsednikom Vlade. Cilj svih Grka je da krene u novi dan sa novom vladom i punim suverenitetom“, naveo je Komenos.

    Foto: Beta/AP Petros G.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE