Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH neće štampati dve milijarde maraka

    Centralna banka Bosne i Hercegovine ne podržava predlog predsednika Srpske Milorada Dodika da treba da štampa još dve milijarde maraka i pusti ih u opticaj, pišu Novosti.

    Model koji uključuje štampanje novca preko zakonom definisanog nivoa nije primeren savremenim modelima monetarne politike, a ne samo valutnog odbora, a to u slučaju BiH nije ni zakonom dozvoljeno.

    Iz ovog odgovora Centralne banke BiH, koji je dostavljen Novostima, jasno se vidi da ova državna institucija, zadužena za monetarnu politiku zemlje, ne podržava predlog predsednika Srpske Milorada Dodika da BiH treba da štampa još dve milijarde maraka i pusti ih u opticaj.

    Postojeći model monetarne politike daje stabilnost domaćoj valuti, a poverenje građana i institucija u KM ne dovodi se u pitanje. Devizne rezerve su stabilne i u stalnom porastu, kao i štednja u domaćoj valuti.

    Eventualno nepostojanje pokrića domaće valute izazvalo bi inflatorni pritisak, nepoverenje u monetarnu politiku i "beg" u stranu valutu, navode u CB BiH.

    Svoj zahtev da CB BiH štampa još dve milijarde maraka, Dodik objašnjava tvrdnjom da BiH ima 105 posto pokrića svoje monete u opticaju. Zbog toga bi, dodaje, odštampane dve milijarde maraka koje bi se, među ostalim, pozajmile i državnim institucijama, uveliko poboljšalo finansijsko stanje zemlje.

    To praktično znači da mi imamo pokriće od oko 500 miliona evra više, nego što imamo KM u opticaju. Time bismo rešili sve probleme, naglasio je Dodik.

    U CB navode da pokriće domaće valute u stranoj valuti u odnosu na minimalno potrebnih 100 odsto služi za delovanje u slučaju nepredviđenih događaja na ino-finansijskim tržištima, a odražava se i na poziciju generalnih rezervi u kapitalu banke.

    Zbog nesprovođenja reformi, Međunarodni monetarni fond prolongira isplatu novih tranši kredita za BiH od 434 miliona KM, što bi moglo da ugrozi funkcionisanje budžeta na svim nivoima. Kad bi CB odštampala dve milijarde maraka, MMF nam ne bi ni bio potreban, rekao je Dodik.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE