Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF i ECB: Ni govora o otpisu grčkog duga

    Nakon što je na izborima u Grčkoj pobedila Siriza, koja se zalaže za prekid strogih mera štednje, iz Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda poručuju da nema govora ni o kakvom otpisu duga Grčkoj.

    "Evropska centralna banka ne treba da odluči da li je Grčkoj potreban otpis duga, ali je apsolutno jasno da ne možemo pristati na otpis potraživanja na ime grčkih obveznica u vlasništvu ECB." To je nemoguće iz pravnih razloga, izjavio je član Izvršnog odbora te institucije Benoit Cœure.

    Tokom dužničke krize, ECB je kupila velike količine grčkih hartija od vrednosti, i još uvek neke od njih drži u svom portfoliju. Otpis duga bi, kako ocenjuje francuska agencija, bio jednak monetarnom finansiranju (štampanju novca radi spasavanja države od dugova), što je prema statutu ECB strogo zabranjeno.

    Grčki narod je u nedelju na parlamentarnim izborima, glasao u korist grčke levičarske partije Sirize, koja je obećala da će pregovorati o otpisu velikog dela grčkog duga i okončanju strogih mera štednje, što je posebno zabrinulo takozvanu "trojku" (EU, MMF i Evropsku centralnu banku).

    >>>>Ko je `seksi Aleksi`, budući najmlađi premijer u istoriji Grčke?

    Generalna direktorka MMF Christine Lagarde izjavila je da nema govora o brisanju grčkog duga i da je prioritet MMF dijalog s novim grčkim vlastima o programu strukturnih reformi.

    "Nema govora o brisanju grčkog duga, jer je to pitanje jednakosti zemalja Evropske unije. Postoje interna pravila koje članice evrozone treba da ispune. Ne možemo da pravimo posebne kategorije za neku konkretnu državu", rekla je Kristin Lagarde.

    U okviru drugog plana međunarodne pomoći, ostaje još 3,6 milijardi evra da se isplati Grčkoj. Međutim, ta isplata je moguća ukoliko Grčka sprovede strukturne reforme kako to zahteva "trojka" kreditora.

    "To uključuje reforme državnog aparata, sistema naplate poreza, kao i skraćivanje sudskih postupaka. To nisu mere štednje, već suštinske reforme koje su još potrebne u Grčkoj", rekla je Lagarde.

    Siriza "oborila" cenu nafte?

    Terminske cene nafte su tokom trgovanja u Aziji pale, nakon što je grčka levičarska partija Siriza odnela pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj, što će, prema ocenama analitičara, naneti novi udarac oslabljenom evru.

    Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u martu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 57 centi na 45,49 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za martovsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 48 centi na 48,31 dolar, prenosi France presse.

    "Odmah po otvaranju robnih berzi, cene nafte su pale. Verujemo da je na pad uticao ishod izbora u Grčkoj", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije Phillip Futures, Daniel Ang.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE