Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Započeli biznis i ide im dobro: Zeleni hostel u Užicu

    Grad Užice predstavlja jedan od najvećih centara u Zapadnoj Srbiji i u svojoj blizini ima veliki broj turističkih atrakcija – Mokru Goru, Zlatibor, Taru i Sirogojno. Uprkos tome, do pre dve godine ponuda  smeštajnih kapaciteta u ovom gradu  je bila potpuno neadekvatna – turistima je bio na raspolaganju  samo jedan stari hotel, delimično funkcionalan.

    Nakon što je uočio ovaj problem Užičanin Marko Ristovski došao je na ideju da je Užicu, gradu nadomak netaknute prirode, neophodan “pametan”, eko hostel, prvi ovakvog tipa u Srbiji. “Kako sam tokom studija putovao, radio i svoje znanje sticao najviše van zemlje uvek sam razmišljao o tome da je Zapadna Srbija sa svim svojim lepotama idealna za začetak i razvoj eko turizma“, navodi Marko, glavni inicijator projekta, koji je ovu temu najpre izučio baveći se njom u svom diplomskom radu. U daljoj realizaciji veoma brzo pridružio mu se i prijatelj Milan Bogojević.

    Ovi mladi Užičani na ideji su počeli intenzivno da rade 2012. godine, a njihov entuzijazam, odlučnost i kreativnost veoma brzo je dao i konkretne rezultate pa je hostel počeo sa radom već u drugoj polovini 2013. godine.

    A kako je sve počelo?

    Nakon što su osmislili koncept i napravili biznis plan, Marko i Milan prijavljivali su se na različite konkurse kako bi prikupili neophodna sredstva za otvaranje hostela.  Na nacionalnom forumu za "zelene ideje" 2013. godine, inicijative koju sprovodi Trag Fondacija uz podršku fondacije Rokfeler i Erste banke, Markov i Milanov projekat osvojio je prvo mesto od ukupno 109 projekata, a kao nagradu dobili su početni kapital od 8 000 dolara. Nakon toga dobili su mali podsticaj od Nacionalne službe za zapošljavanje, Jato fondacije iz Holandije, kao i opremu u vrednosti od 1200 evra od organizacije Grupa 484 i USAID-a. Ubrzo nakon otvaranja hostela, Milan je zbog privatnih obaveza morao da se povuče iz ovog posla, a Marko je podršku u vođenju dobio od partnera iz Italije koji mu je pomogao u daljoj promociji hostela.

    Započeli biznis i ide im dobro: Zeleni hostel u Užicu

    Marko kaže da su im prvi gosti koji su ušli u hostel dali najveći podstrek. “U momentu kada smo bili u završnim radovima i kada smo tek unosili posteljinu u hostel, na vratima se pojavio bračni par iz Nemačke koji je tražio prenoćište za jednu noć pre nego što nastave svoje putovanje za Crnu Goru. Veoma brzo, oni su odlučili da ostanu još jednu noć, da bi na kraju ceo godišnji odmor koji je trajao 21 dan proveli u Užicu.”

    Interesantno kod Eko hostela Republik jeste to što on ujedno predstavlja spoj istorije i tradicije ovog lokaliteta i inovativnog ekološkog poslovanja. Pored toga što je u potpunosti zasnovan na principima održivog razvoja interesantno je i to da je urađen u duhu Užičke republike, jedine neokupirane teritorije koja se nalazila u nekadašnjoj Jugoslaviji, predstavljajući simbol slobode u teškim vremenima na početku Drugog svetskog rata.

    U hostelu vidljivi vojni elementi poput šlemova, vojnih sanduka, zastava i simbola antifašizma. Enterijer hostela je izrađen od recikliranih materijala. Ležajevi i sofe napravljeni su od drvenih paleta, a ormari, noćni ormarići i dekorativni elementi su pripadali vojsci Jugoslaviji. Veštom reparacijom i uz mnogo kreativnosti starim elementima vraćena je upotrebna vrednost. U hostelu se koriste i obnovljivi izvori energije poput štedljivih baterija u kupatilu i kuhinji, prečišćivača za otpadnu vodu, solarnih ploča i štedljive rasvete. Takođe, otpad se odvaja i reciklira.

    Od osnivanja, ovaj hostel koji poseduje 25 ležajeva, posetilo ga je preko 1500 gostiju, iz najrazličitijih država. U letnjem periodu hostel posećuju mladi bekpekeri, dok u zimskim mesecima najviše ima domaćih gostiju.

    Započeli biznis i ide im dobro: Zeleni hostel u Užicu

    “Za ovaj hostel smo čuli od prijatelja iz Užica i prvi put smo ovde. Najviše nam se sviđa ekološki koncept, sve je napravljeno od paleta, lepo je osvetljeno, ekološki uređeno i čisto. Posebno smo zadovoljni osobljem i atmosferom”, rekli su nam Klavdija Bogataj, Tomaž Frelih, Nedjo Kalendar iz Slovenije koje smo zatekli u hostelu.

    Kroz hostel su prošli mnogi interesantni gosti poput Thomasa, Francuza iz Liona koji se u Eko Hostel Republik vraćao 5 puta i to svaki put dolazeći sa nekog drugog kontinenta. “Veoma zabavna je bila i grupa Poljaka koji su došli motorima (oldtajmerima) starim preko 40 godina”, navodi Marko.

    Eko hostel Republik zabeležen je kao “green hostel” u globalnim turističkim mapama, a ovakvi hosteli sve više privlače pažnju turista koji se okreću zelenim ugostiteljskim objektima. Zbog interesantnog koncepta i pristupačnih cena, može se reći da će ovaj hostel u velikoj meri unaprediti turističku ponudu užičkog kraja uz očuvanje prirodnih resursa i životne sredine. Kako Marko navodi cilj im je da u jednom trenutku hostel postane potpuno energetski nezavisan, i zbog toga su nedavno pokrenuli i kampanju za prikupljanje sredstava na indiegogo.

    Zaposleni u hostelu nastoje da gostima približe domaće proizvode i da ih bolje upoznaju sa istorijom i kulturom ovog dela Srbije, nude im pomoć pri obilasku grada, pešačke ture, iznajmljivanje bicikala ili transport do najznačajnijih turističkih lokaliteta. A o zadovoljstvu gostiju koji su imali prilike da posete ovaj interesantan hostel najbolje govori knjiga utisaka u kojoj ima rečenica čak i na japanskom, kineskom, hebrejskom.

    Foto: Facebook/EcoHostelRepublik

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE