Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Voda u Hrvatskoj najskuplja u regionu

    Ubedljivo najskuplju vodu za domaćinstva u regionu plaćaju građani Hrvatske, dok je u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini cena vode približno ista i znatno niža od Hrvatske, ali skuplja od Makedonije i Albanije. 

    Prema podacima nadležnih službi u Zagrebu, usluga snabdevanja pitkom vodom u hrvatskoj prestonici se naplaćuje 4,68 kuna po kubiku, odnosno 0,60 evra, za kanalizaciju se plaća jedna kuna, za usluge pročišćavanja 1,28 kuna što s PDV i drugim naknadama ukupno iznosi 15,8 kuna, odnosno 2,05 evra.

    Cena vode za domaćinstva u Zagrebu je skuplja u poređenju sa drugim gradovima u regionu, ponajviše zbog dodatnih naknada, prenose regionalni mediji.

    Nakon hrvatske prestonice sledi Podgorica gde, prema podacima kojima raspolaže gradski Vodovod i kanalizacija, cena vode po metru kubnom za domaćinstva iznosi 0,40 evra, za kanalizaciju se plaća 0,20, što je ukupno oko 0,60 evra, prenosi RTCG, pozivajući se na navode agencije Anadolija.

    U BiH su cene vode slične onima iz Crne Gore, a iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo su precizirali da je ukupna cena vode za kategoriju domaćinstva 1,17 konvertibilnih maraka, odnosno 0,59 evra.

    Cene vode u Mostaru su malo više od cena u Sarajevu, pa trenutno važeći iznos po metru kubnom i odvoda otpadnih voda za domaćinstva ukupno iznosi 1,27 maraka (0,64 evra). Inače, prema podacima Svetske banke za 2012. godinu, BiH je u regionu Balkana zemlja sa najvećim količinama pitke vode po stanovniku.

    U prestonici Srbije, kada se saberu troškovi, cene su skoro identične kao u Sarajevu. Prema sajtu Beogradskog vodovoda i kanalizacije, cena kubika vode iznosi 51,36, a odvođenje otpadnih voda 20,76 dinara, bez PDV. Tako da sa uračunatim porezom to iznosi 72,12 dinara, što je prema aktuelnom deviznom kursu oko 0,58 evra.

    S druge strane, cene vode za domaćinstva u zemljama regiona u proseku su najjeftinije u Makedoniji i Albaniji. U Skoplju je voda znatno jeftinija od vode Zagrebu i Mostaru.

    Primera radi, građani u Zagrebu bi za 10 metara kubnih morali da plate oko 20 evra, u Podgorici šest, dok stanovnici Albanije i Makedonije za tu količinu treba da izdvoje "samo" 3,8, odnosno 3,9 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE