Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blag napredak Srbije na listi ekonomskih sloboda

    Srbija je blago napredovala na ovogodišnjoj listi ekonomskih sloboda, tek toliko da iz kategorije "uglavnom neslobodnih" pređe u "umereno slobodne".

    Prema Indeksu ekonomskih sloboda za 2015. godinu, koju izrađuju Heritage fondacija iz Vašingtona i poslovni list The Wall Street Journal, Srbija je napredovala za 0,6 bodova pa je sa ukupno 60 zauzela 90. mesto i ujedno poslednje u kategoriji "umereno ekonomski slobodnih zemalja".

    Sve zemlje regiona, osim BiH, nalaze se u istoj kategoriji, a prednjači Makedonija, koja sa 67,1 bodom zauzima 53 mesto.

    Sledi Albanija sa 65,7 bodova na 63. mestu, Crna Gora tri mesta niže sa 64,7 bodova, Hrvatska je na 81. mestu sa 61,5 bodova, Slovenija je dva mesta bolje rangirana od Srbije sa 60,3 boda.

    Bosna i Hecegovina je jedina zemlja iz okruženja koja je ostala u kategoriji "uglavnom neslobodnih zemalja" sa 59 poena.

    Među 43 zemlje evropskog regiona, Srbija zauzima 37. mesto i njen ukupan rezultat ispod je svetskog i regionalnog proseka. Heritidž navodi da je Srbija, našavši se prvi put u kategoriji "umereno ekonomski slobodnih zemalja", ostavrila nepredak u tranziciji ka tržišnoj ekonomiji, uz rast ekonomske slobode od dva poena u poslednjih pet godina.

    Fondacija, međutim, dodaje da su za dalji napredak Srbije neophodne duboke institucionalne i strukturne reforme, budući da je korupcija i dalje raširena, a pravni sistem nedovoljno nezavisan i transparentan, što podriva poverenje investitora u ekonomiju.

    Srbija je ostvarila napredak u pet od 10 ekonomskih sloboda, uključujući slobodu od korupcije, imovinska prava i monetarnu slobodu. U oblasti kontrole državne potrošnje zabeležen je značajan pad indeksa.

    Ekonomski najslobodnija zemlja u svetu ove godine je Hongkong sa 89,6 poena, a slede ga Singapur (89,4), Novi Zeland (82,1), Australija (81,4) i Švajcarska (80,5) i od 178 zemalja, samo prvih pet svrstano je u kategoriju "ekonomski slobodnih" (preko 80 poena).

    Još 30 zemalja spada u kategoriju "uglavnom ekonomski slobodnih" (od 70 do 80 poena), a 55 u kategoriju "umereno ekonomski slobodnih" (od 60 do 70 poena).

    Kao "uglavnom ekonomski neslobodne" (od 50 do 60 poena) ocenjene su 62 zemlje, a kao "ekonomski represivne" (ispod 50 poena) 26 zemalja. Poslednje mesto na listi 178 zemalja, sa svega 1,3 poena zauzima Severna Koreja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE