Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `NBS ne može da se meša oko švajcarca`

    Narodna banka Srbije ne može direktno da se meša oko rastućih rata kredita u francima, kaže predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić, ističući da su ti krediti deo komercijalnog odnosa između poslovne banke i klijenta.

    Savić je gostujući u Kažiprstu B92, rekao da su nekada banke te kredite odobravale, a klijenti su preuzeli rizik. "Tada je franak bio relativno slabiji, bile su povoljne kamatne stope."

    Međutim, veliki broj ekonomista upozoravao da je švajcarski franak najstabilnija valuta, ali da to može da se promeni. Sad je slično s evrom, sada bi neko, recimo, mogao da se zaduži u evrima pa da onda posle određenog perioda traži neku subvenciju, kaže Savić.

    On, kako kaže, razume situaciju da je sada nekome ugrožena egzistencija, ali smatra da NBS ne može direktno da se meša u odnos između klijenta i banke, jer je reč o komercijalnom odnosu. Savić misli da nije ni rešenje komšija dobro.

    "Hrvatske banke su sada praktično prisiljene da finansiraju, a šta ako banke sada tuže državu Hrvatsku i dobiju spor, ko će onda snositi troškove?", pita Savić.

    Prema rečima Savića, idealno bi bilo da se direktnim kontaktom između banaka i klijenata nađe neko rešenje, jer nisu svi klijenti u istim uslovima dobijali kredite i nisu svi sada u istoj ekonomskoj situaciji.

    "Nije interes banke da dođe u situaciju da ne može da naplati kredit. Zato je sada najkvalitetniji savet – razgovarajte u svojoj banci, izložite svoju poziciju", savetuje Savić i dodaje da nije rešenje da država sada pokrije ove gubitke jer postoji opasnost da uskoro neko dođe s kreditima u evrima i kaže: "Ajde sada ovo da pokrijemo"".

    >>>>Guvernerka još nema odgovor za franak, ali ima za Miškovića

    Ni predsednik izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić ne očekuje pomoć države, jer kako kaže, to i nije njen problem. Ono što bi mogla da bude pomoć države je da se smanje sva davanja za novu partiju kredita jer bi to bilo zatvaranje postojeće partije u "švajcarcima" i otvaranje nove u evrima, kaže Carić.

    Prema njegovim rečima, ono što bi NBS mogla da uradi jeste da možda u nekom periodu od 7 do 10 dana fiksira ili interveniše na kursu franka i da možda, ako želi i može, smanji jednokratni gubitak koji bi korisnici kredita imali.

    "Ja bih ponovio da smo svi spremni i da smanjimo kamatne stope da smo spremni da produžimo rok otplate, da smo spremni da gubitak koji bi se desio u konverziji franka u evro prebacimo u na neku poslednju ratu na kraju otplatnog perioda što bi poprilično smanjilo ratu koju bi korisnici tog kredita morali da plaćaju", kaže Carić.

    Na predlog bankara građani će ipak sačekati ponedeljak, jer će tada biti definisati detalji oko eventualnog rešenje za kredita u švajcarskim francima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE