Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tabaković: U ponedeljak rešenje za `švajcarce`

    Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da će posle sastanka sa poslovnim bankama u ponedeljak, 2. februara, biti predloženo zajedničko rešenje za lakšu otplatu kredita u švajcarskim francima.

    Sastanak će biti u Udruženju banaka Srbije sa predstavnicima poslovnih banaka koje su odobravale kredite indeksirane u švajcarskoj valuti koja je naglo ojačala. Rekla je da će rešenje biti na principima koji su već utvrđeni.

    Tabakovićeva je na pitanje novinara da li će probleme u otplati kredita imati i građani koji su ze zadužili u evrima, kazala da "svi imamo problem teškog života u nepredvidivim okolnostima na koje ne možemo da utičemo".

    Problem je ne samo korisnika kredita u francima i evrima, već i onih koji su izgubili posao zato što u Srbiji nema novih proizvodnih kapaciteta i novih investicija. Problem svih, pa i korisnika kredita, rešava sa sa više posla", kazala je Tabaković posle predstavljanja izveštaja Evropske banke za obnovu i razvoj.

    Ona je istakla da NBS radi na rešavanju problema nenaplativih kredita, ali da je stav centralne banke da rešenje bude takvo da najmanje košta poreske obveznike.

    "To ćemo postići tako što ćemo državu isključiti iz finansiranja rešavanja ovog problema i to mora da bude posao banaka, njihovih dužnika, ali i međunarodnih finansijskih institucija koje u tome vide šansu za uspostavljanje nove uspešne prakse za rešenje problematičnih kredita", rekla je Tabakovićeva.

    >>>>`NBS ne može da se meša oko švajcarca`

    Kako je objasnila, razgovara se o svim vidovima rešenja, pa i prodaji nenaplativih potraživanja na sekundarnom tržištu, ali mora da se vodi računa da ne mogu da se prodaju krediti fizičkih lica. Dodaje da na rešenju problema nenaplativih kredita u Srbiji rade NBS, Udruženje banaka, banke pojedinačno i EBRD.

    "Ni jedan od problema koji dugo stvaran, složen je i ima mnogo učesnika, nema rešenje koje se može sažeti u jednoj rečenici", rekla je Tabakovićeva i dodala da je pitanje, ako banka nije mogla da naplati plasman, po kojoj sniženoj ceni će neko drugi u sekundarnom prometu to moći da uradi.

    Guverner NBS je izrazila očekivanja da će krajem februara Srbija potpisati aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, što će biti potvrda isprave ekonomske politike Vlade Srbije.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE