Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pregovori s Esmarkom sve teži i – duži

    Rukovodstvo američkog Esmarka verovatno će i u četvrtak u Beogradu nastaviti pregovare o ugovoru o kupovini Železare Smederevo, rečeno je agenciji Beta u Vladi Srbije.

    Pregovori su počeli u utorak, a bilo je planirano da čelni tim Esmarka u Beogradu boravi dva dana, kako bi potom ekspertski timovi usaglašavali kupoprodajni ugovor.

    U pregovorima učestvuju predstavnici tenderske komisije za prodaju Železare i ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić, a po saznanju Blica, najnovijem sastanku su prisustvovali i premijer Aleksandar Vučić i ambasador SAD Michael Kirby.

    Pregovori s Esmarkom idu teže nego što su očekivali predstavnici Vlade, pre svega zbog toga što se od Esmarka traže garancije da će na duži rok održati proizvodnju u Železari.

    Dodatne teškoće su i što ugovor o prodaji Železare treba da bude u skladu sa propisama EU, koji ne predviđaju državnu pomoć industriji čelika.

    Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, koja je otvorena 9. januara, a očekuje se da kupoprodajni ugovor bude potpisan do kraja januara.

    Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine. Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE