Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Škotsko `ne` gasu iz škriljaca

    Škotska je uvela moratorijum na izdavanje dozvola za vađenje gasa iz škriljaca, dva dana nakon što su poslanici u Vestminsterskoj palati odbacili zabranu eksploatacije tog gasa u Velikoj Britaniji.

    Škotski parlament najavio je da će sprovesti javne konsultacije i istraživanja uticaja eksploatacije gasa iz škriljaca metodom "frakinga" na javno zdravlje pre nego što dozvoli ponovno izdavanje dozvola, preneo je Euraktiv Srbija.

    "Fraking" podrazumeva hidrauličko lomljenje stena radi eksploatacije gasa iz škriljaca. Tokom te procedure u zemljište se ubrizgavaju hemijske supstance i voda, što posebno zabrinjava borce za čistiju prirodnu sredinu.

    Moratorijum je objavio škotski ministar energetike Fergus Ewing iz škotske Nacionalne partije. I laburisti podržavaju zabranu eksploatacije gasa iz škriljaca bez adekvatne zaštite i kažu da je težnja vlade u Londonu za gasom iz škriljaca "fanatična".

    Britanski premijer David Cameron ocenio je ranije ove nedelje da gas iz škriljaca može da pomogne obezbeđenju energetske sigurnosti i snižavanju cena, kao i u borbi s klimatskim promenama.

    Procenjuje se da Škotska ima oko 80 hiljada milijardi kubnih metara gasa iz škriljaca, što je dovoljno da se pokriju britanske potrebe za gasom tokom više od 30 godina.

    Energetskom mapom puta 2050 Evropske komisije, gas je identifikovan kao ključno gorivo u nastojanjima da se smanji emisija štetnih gasova. Istovremeno je eksploatacija gasa iz škriljaca u Evropskoj uniji strogo regulisana.

    Na objavu moratorijuma oštro je reagovao poslanik konzervativaca u Evropskom parlamentu Ian Duncan rekavši da se škotska vlada "igra politike sa škotskim radnim mestima". "Škotska vlada već ima značajnu količinu dokaza o bezbednosti i uspešnosti metoda vađenja gasa iz škriljaca", istakao je Duncan. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE