Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić demantovao dogovor sa Esmarkom

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje da se u ponedeljak nastave razgovori o prodaji Železare Smederevo, a da dogovor sa Esmarkom usledi u narednih 10 do 12 dana.

    Vučić je naveo da u ovom trenutku srpska strana traži garancije da zaposleni ostanu na svojim radnim mestima i garancije od nekoliko miliona ili desetina miliona evra da se ne bi došlo u situaciju da se potroše sve sirovine i ode iz posla, već da kompanija poveća proizvodnju.

    Kako prenose mediji, premijer je na taj način demantovao pojedinih medija da je postignut dogovor da američki Esmark kupi Železaru Smederevo.

    Po propisima EU, 1. februara ističe rok do kada države članice ili kandidati mogu da daju državnu pomoći industriji čelika, zbog čega je bilo ranije najavljeno da će dogovor sa Esmarkom biti postignut do početka februara.

    Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, koja je otvorena 9. januara, a očekuje se da kupoprodajni ugovor bude potpisan do kraja januara.

    Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog U.S. Steela koji se povukao zbog gubitaka.

    Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE