Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Pošti ne plaćajte karticama

    Ako planirate da račune platite plastičnim novcem u Pošti Srbije, sleduje vam dupla "provizija", jer i posle više godina, sistem pošte korišćenje kartice i dalje tretira kao podizanje gotovine sa računa radi plaćanja.

    Plaćanje karticama u Pošti se tretira kao plaćanje gotovinom prethodno podignutoj na Poštanskoj štedionici. Matična banka to prepoznaje kao podizanje keša sa bankomata druge banke i tu uslugu naplaćuje od dva do tri odsto.

    Na to ide i standardna provizija prilikom plaćanja računa, koja iznosi 35 dinara po nalogu za plaćanje. Dakle, pošti provizija po nalogu, banci naknada za podizanje gotovine, a sve to iz džepova građana.

    Prilikom pregleda mesečnih izveštaja iz banke, videla sam da mi je više puta naplaćeno 200 dinara na ime naknade za podizanja gotovine sa bankomata, što mi je bilo čudno, jer moja matična banka tu uslugu ne naplaćuje, a novac podižem isključivo na bankomatima moje banke, priča jedna Beograđanka.

    "Na moj upit, iz banke mi je rečeno da se to odnosi na plaćanje platnim karticama u Pošti, a ta usluga me je koštala dva odsto od ukupnog plaćenog iznosa."

    Mesečne račune za telefon, struju, komunalije i drugo, koji izađu oko 10.000 dinara, neretko platim upravo u pošti, jer mi je najbliža poslu, a ukoliko nemam dovoljno gotovine kod sebe, obaveze regulišem karticom. "Od sada sigurno neću plaćati u pošti karticom jer mi ne pada mi na pamet da dajem još 200 dinara ni za šta", ističe naša sagovornica.

    Ko zna koliko ljudi na taj način plaća račune, pritom ne sluteći da ih to košta dodatne provizije. Naime, građani korišćenje "plastike" u pošti mahom gledaju kao na plaćanje u bilo kojoj prodavnici.

    Međutim, da nije tako potvrdili su nam i iz informativnog centra Pošta Srbije. Plaćanje karticom ide preko terminala Poštanske štedionice i to se vodi kao dizanje gotovine, na šta banka naplaćuje naknadu, objašnjavaju u Pošti.

    Mediji su još pre pet i više godina upozoravali na "dodatni trošak" prilikom plaćanja karticom u državnoj instituciji Pošte Srbije. Tada je to "pravdano" zastarelom opremom u poštama, a na pitanje zašto je sistem već godinama takav i bez rešenja, iz Pošte nemaju konkretan odgovor.

    Ne zna se da li će se i kada to promeniti. Tu proviziju naplaćuje matična banka, kažu na informacijama Pošte. Međutim, nema odgovora zašto se klijenti ne upozore, odnosno ne obaveste direktno na šalterima pošte da ih plaćanje karticom košta još dva-tri "procentića".

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE