Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trgovci strujom još `mere` tržište

    Iako je od Nove godine tržište električnom energijom potpuno otvoreno, pa i građani mogu da biraju od koga će kupovati struju, još niko nije promenio snabdevača. Trgovci strujom još uvek "ispituju" tržište.

    U protekle dve godine liberalizacije, Elektoprivreda Srbije uspela je da zadrži 97 odsto tržišta u kategoriji privrede. Potrošači su za sada verni EPS, iako je preduzeće ušlo u tržišnu utakmicu i izgubilo monopol. To znači da nemaju nijednog garantovanog kupca, kaže generalni direktor EPS Alksandar Obradović.

    "Ono što je bitno za nas je da moramo više da edukujemo naše kupce da bi oni znali da se u tom moru informacija snađu", naveo je Obradović.

    Na srpskom tržištu ima 85 liceciranih trgovaca strujom, ali je za sada tek nekoliko njih aktivno. Za snabdevnje domaćinstava još se javno ne oglašavaju. Tako je bilo i u okolnim zemalja – trgovci su u početku uglavnom ispitivali tržište, pa tek onda, eventualno, nudili pogodnosti i jeftinije kilovate.

    Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku rekla je da bi cena pala ona prvo mora da bude na nekoj tržišnoj visini, a da kod nas sada nije.

    Kada nađu povoljnijeg snabdevača, građani treba da znaju da je prelazak besplatan, ne moraju ništa novo od instalcija da ugrađuju i treba samo da potpišu ugovor o snabdevanju, a jedini uslov je da nemaju dugove prema prethodnom isporučiocu.

    "Najveća dobit od otvaranja tržišta struje je ta što bi trebalo da postanemo atraktivniji za potencijalne investitore. Znači da oni znaju da ovde postoji prilično veliki broj kupaca i prilično velika potrošnja koja se može plasirati po tržišnim cenama. To je najznačajniji plus", rekla je Hadžibabić.

    Otvaranjem tržišta pooštrene su mere naplate struje. Potrošači za struju duguju 29 milijardi dinara, od čega je dug domaćinstava devet milijadi dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE