Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Japance vlada tera da idu na godišnji odmor

    Japanska vlada namerava da u Zakon u radu unese član o obaveznom korišćenju najmanje pet dana godišnjeg odmora u toku godine.

    Ovaj predlog trebalo bi da bude formulisan u petak tokom sastanka radne grupe japanskog ministrstva zdravlja, prenosi N1.

    Zaposlenim Japancima sa radnim stažom od najmanje šest i po godina zagarantovan je plaćeni godišnji odmor u trajanju od 20 dana, ali njega u celini iskoristi tek polovina zaposlenih.

    Jedan broj zaposlenih Japanaca ne iskoristi nijedan dan godišnjeg odmora, što ima za posledicu preterani premor zbog čega se dešavaju povrede na radu koje čak ponekad imaju tragičan ishod.

    Novi predlog zakona obuhvata samo zaposlene sa zagarantovanih 10 dana plaćenog godišnjeg odmora, izuzimajući zaposlene sa skraćenim radnim vremenom jer oni nisu izloženi tolikom riziku od povreda na radu usled premora kao radnici sa punim radnim vremenom, prenosi Reuters.

    Japanci su poznati kao krajne marljivi radnici koji se čak odriču godišnjeg odmora kako ne bi osećali krivicu da neko radi umesto njih dok se oni odmaraju.

    Foto: Beta/AP-Kimimasa

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE