Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da pročitate ljude: Tri ključne tehnike

    ’Kao psihijatar, moj posao je da ’čitam’ ljude – ne samo ono što kažu, već i ono što jesu’, kaže Judith Orloff. Oni koji su u stanju da ’pročitaju’ nekoga, vide ono, na prvi pogled nevidljivo, dobro tumače neverbalne znakove i znaju kako da prevaziđu svoje pristrasnosti i spuste neke zidove. Ono što Orloff zaniva ’super-čula’, zapravo je sposobnost da se nadjačaju neki uobičajeni intuitivni osećaji, i da se dublje pronikne u nečiju ličnosti.

    Judith Orloff izdvaja tri ključne tehnike u umetnosti zvanoj ’čitanje ljudi’:

    Prva tehnika: Posmatrajte neverbalne signale

    Istraživanja pokazuju da u komunikaciji, važnost reči iznosi oko pet, ton glasa 30, a govor tela čak 55 procenata. Prilikom posmatranja drugih, u svakodnevnom životu, obratite pažnju na to da li nose poslovna odela i svedene kombinacije, što možda znači da su usmereni ka uspehu i ambicioznim planovima? Džins i obična majica asociraju na opuštenost, a lančić sa priveskom Bude na, recimo, veru i duhovnu povezanost. Obratite pažnju i na figuru, kako stoji i kako se kreće – to će vam najbrže otkriti šta neko misli o sebe, da li je samouveren, prepotentan, povučen. Facijalne ekspresije su, takođe, veoma bitne, jer govore umesto reči… Kada čujete da neko izgovara jedno, a da njegov izraz lica govori drugo – poverujte izrazu lica, jer su to nesvesne, spontane i prirodne reakcije koje uglavnom ne mogu biti odglumljene i isplanirane.

    Druga tehnika: Osluškujte svoju intuiciju

    Orloff intuiciju opisuje kao ono što vaš stomak oseća i vaša glava kaže. To su neverbalne informacije koje dobijate preko slika koje vidite, pre nego logička tumačenja. Ako želite da razumete nekoga, potrebno je da shvatite ko je on/ona u stvari, a ne da donosite zaključke na osnovu toga kako se predstavlja.

    Treća tehnika: Osetite emocionalnu energiju

    Emocije su zapanjujući izraz naše energije, one će vam reći da li vam prija ili ne prija nečije društvo. Prisustvo nekih osoba će vam popraviti raspoloženje i vitalnost, dok će vam neke osobe iscrpeti energiju i instinktivno ćete poželeti da pobegnete. Ova ’suptilna energija’, iako nevidiljiva, struji kroz celo vaše telo. U kineskoj medicini se naziva ’chi’ – vitalnost koja je od suštinskog značaja za zdravlje.
     

    Strategije za čitanje emocionalne energije:

     

    1. Osetite nečije prisustvo

    Ispitajte kako neko zrači i da li je prijateljski nastrojen; da li uveseljava ljude oko sebe i misli i govori pozitivno, ili je reč o stalno negativnoj i natmurenoj osobi

    2. Gledajte ljude u oči

    Ne kaže se za džabe da su ’oči ogledalo duše’. Oči emituju značajne energije, koje vam mogu otkriti kakve su nečije misli i namere.

    3. Obratite pažnju da osećaj rukovanja, grljenja, dodira

    Razmislite da li je rukovanje sa nekim delovalo sigurno, toplo, srdačno, ili možda formalno, hladno, nezainteresovano?

    4. Obratite pažnju na ton glasa i smeh

    Ton glasa i način govorenja otkrivaju mnogo o našim emocijama, a zvučne frekvencije kreiraju određene vibracije – pozitivne ili negativne.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE